min

Tags in dit artikel

, , ,

Connecties en bediening

Connecties


Samsung biedt genoeg aansluitingen, zo is er een DVI, HDMI en Displayport-aansluiting te vinden op de monitor, daarnaast is er nog een flinke USB 3.0-hub met vier aansluitingen te vinden, ze zijn weliswaar niet blauw gekleurd, maar het is wel degelijk versie 3.0. Wel missen we de bekende daisy-chain mogelijkheid voor displayport. Dat is handig voor wie meerdere monitoren op zijn bureau wil gebruiken en kabelbende wil voorkomen. Met daisy-chain kan je dan de monitoren aan elkaar doorlussen zonder dat je elke keer een kabel vanaf de pc moet trekken.


Tot slot zijn er ook nog een analoge audio-ingang en een hoofdtelefoon-uitgang. Die is in dit geval nodig, want er zitten geen speakers in de monitor. Daar treuren we eerlijk gezegd niet om, want in nagenoeg alle gevallen zijn die toch zo slecht dat ze eigenlijk onbruikbaar zijn.

Bediening


Het menu van de Samsung is wat lastig te doorgronden. We hebben echt meer moeite met de structuur en de werking ervan dan bij de concurrenten. Veelal zoeken we op een verkeerde plek, of gaan we per ongeluk weer uit het menu, of drukken we juist op een functie die we juist niet willen activeren. Alles went uiteindelijk, maar handig is echt anders. Tevens zien we minder mogelijkheden op het gebied van beeldkwaliteit. Kleurtemperatuur bijvoorbeeld. Iets dat we in deze klasse best mogen verwachten.


Wat wel héél goed werkt op deze monitor is de Picture In Picture-functie. Bij heel veel monitoren wordt het beeld van de tweede pc of bron gewoon in het venster geplaatst. Er wordt daarbij dan totaal geen rekening gehouden met de resolutie die de bron uitstuurt. Samsung doet dat bij deze monitor wel, waardoor het beeld van de pc of laptop keurig wordt geschaald naar de juiste resolutie. Het resultaat is een veel scherper beeld.

Daarnaast biedt Samsung nog de mogelijkheid om twee bronnen naast elkaar te zetten met Picture by Picture. Ook hier is de beeldkwaliteit opvallend goed en scherp. Kortom: dit is een zeer bruikbare en geslaagde functie van de Samsung SD850.

Samsung heeft het beeldscherm tot slot ook voorzien van een Eco-sensor die rekening houdt met het omgevingslicht. Dit moet niet alleen energie besparen, maar ook de ogen wat rust geven, omdat een felle lichtbron in een donkere, gedimde ruimte niet prettig is.