2min

Tags in dit artikel

, , ,

Xtreme Thermal Convection

We gaan weer eens iets testen wat minder vaak voorkomt. Namelijk geheugen koeling. Om precies te zijn de OCZ XTC Memory Cooler, dit is een koeler met twee 60mm fans om je systeem RAM geheugen te koelen. Dan vraag je je misschien af, is dat nodig? Het antwoord daarop is niet altijd. Bij bepaald geheugen is het nodig om bij het overklokken het voltage te verhogen, hierdoor wordt het geheugen warmer. Bij het meeste geheugen is de koeling van de fans in je kast samen met je processorkoeler al genoeg.

De OCZ XTC wordt geleverd in een plastic verpakking samen met 2 verschillende clips, 2 gewone schroeven en 2 thumbscrews. De koeler meet 23mm hoog (met brackets), 68mm breed en 153mm lang. De fans draaien op 12v op 3000RPM daarbij verplaatsen ze 16CFM per fan op slechts 21Db.


Zoals het geleverd wordt en de accessoires



De 2 60mm fans aan de onderkant


Deze koeler is eigenlijk gemaakt voor OCZ’s eigen XTC geheugen serie. Deze heb ik niet, ik heb gewoon BH-5 geheugen van V-DATA. Ik heb echter wel heatsinks op mijn ram, ik heb niet getest zonder maar je zou wel kunnen raden dat de resultaten dan lager zouden zijn.


DDR geheugen met custom ramsinks


De OCZ XTC komt met 2 verschillende clips waarmee het vastgemaakt kan worden. Bij de eerste set zit er een palletje in het midden waarmee je het tussen je DIMM sloten kan vasthaken. De andere heeft dat niet, want soms zit er teveel ruimte tussen of is het niet nodig omdat je geheugen verticaal staat.


De brackets vasthaken is passen en meten

En hij komt net niet tegen de heatsink rechtsboven aan. Aan de andere kant moest ik wel lastig manoeuvreren vanwege de slangen van mijn waterkoeling.

Zo zou het bij een verticale installatie er uitzien:

Verticaal is de installatie minder lastig

In principe zou je nog steeds deze zijkanten kunnen gebruiken, en ik zou dat ook aanraden. Maar ik denk dat ze ervan uitgaan dat de zwaartekracht het dan wel op zijn plek houd.

De thumbscrew kwam een beetje in de weg met een slang van mijn waterkoeling, daarom heb ik hier maar een van de twee andere schroeven gebruikt zodat ik er beter langs kwam. Het witte ringetje zorgt ervoor dat het niet meer schuift.

De gewone schroef kan handig zijn met plaatsen in tegenstelling tot de thumbscrews