min

Tags in dit artikel

,

Benchmark

Testssoftware


De gebruikte programma’s voor het testen zijn:
  • SuperPI
  • CPU-Z
  • Everest Ultimate
  • Boot Timer

TestsysteemDe pijnbank:
Processor Intel Core 2 Duo T7300
Platform SantaRosa
Videokaart Nvidia Geforce M-8600GS
Geheugen Kingston, V-Data
Harde Schijf 2x 160GB Toshiba
Moederbord Intel AGTL+ (Crestline MP965)
Met dank aan NoRRoD

We beginnen met de opstarttijden van de machine. Opvallend feit in deze test is de afname van de opstartduur wanneer de laptop meer dan twee keer werd opgestart. Ik heb het apparaat daarom een drietal keren laten opstarten alvorens ik de meting gestart heb.

Boot Timer – Opstarttijden


Om te kijken of het opstarten van de laptop ook sneller gaat bij het gebruik van de HyperX-modules heb ik gebruik gemaakt van een programma welke op een aantal honderdste seconden de opstarttijd kan meten.

De tests zijn als volgt verlopen:
  1. Laptop aanzetten en laten opstarten
  2. Opnieuw opstarten (run 1)
  3. Opnieuw opstarten (run 2)
  4. Opnieuw opstarten (run 3)
Hierna werd het geheugen gewisseld en werd hetzelfde traject opnieuw afgedraaid.

[th colspan=4][sup]Bron: Boot Timer[/sup][/th]
4GB CL-5 Opstarttijd 4GB CL-4 Opstarttijd
Run 1 42.167s Run 1 40.310s
Run 2 40.404s Run 2 40.419s
Run 3 40.540s Run 3 40.778s

Afgezien van een rare afwijking van +/- 1.7 sec van het CL-5-geheugen is er nauwelijks een verschil te merken tussen het standaardgeheugen en de Kingston HyperX-modules.

Everest Ultimate Edition


Om te kijken hoe de modules presteren op het gebied van lezen, schrijven, kopiëren en de geheugenvertraging testen we ook met Everest Ultimate Edition. Hieronder de resultaten

[th colspan=5][sup]Bron: Everest Ultimate 4 [/sup][/th]
Merk Vertraging Lezen Schrijven Kopiëren
Kingston 4GB CL-4 82.6 ns 5676MB/s 3628MB/s 4074MB/s
V-Data 4GB CL-5 86.7 ns 5502MB/s 3628MB/s 4040MB/s

Zoals te zien is, is het verschil tussen de twee modulesoorten minimaal. Uiteraard is wel te zien dat de iets snellere modules van Kingston het winnen van de V-DATA modules. Zoals ik verwacht had wint de CL-4-versie het met groot gemak van de CL-5 op het gebied van de geheugenvertraging.

SuperPI 1.5XS


Hieronder de resultaten van de SuperPI-test.


Omdat SuperPI relatief snel beinvloedbaar is door latencyverschillen leek het mij een betrouwbaar programma om hier te gebruiken. Echter na een uur lang telkens 1M te draaien was er nog steeds geen duidelijkheid. De resultaten schoten af en toe met een seconde omhoog en omlaag. Desondanks zijn hier de verschillen meestal wel te zien.

De Kingston modules winnen het hier, met een laagst gemeten score van 26.707 sec tegen 26.962 sec van de V-DATA modules. Daarnaast blijkt dat de Kingston-modules vaak iets lager uitvallen ten opzichte van de V-DATA modules.

Alledaags gebruik


Pakken we de resultaten bij elkaar dan is er gemakkelijk zien dat er nauwelijks verschil is te zien. Ook in het alledaags gebruik zoals het gebruik van Office, QuickPAR, muziek converteren is het gewoon niet merkbaar of je CL-4-of CL-5-geheugen gebruikt.