2min

Tags in dit artikel

, , , ,

4GB kit

Groot voordeel van de 4GB-kits is het feit dat je in de toekomst nog gelijke kits kunt plaatsen om zo je geheugencapaciteit naar een nog hogere grens te brengen.

Bekijk het ook eens van de niet-overklokkende gebruiker. Op het moment dat je een 1333MHz DDR3-kit koopt zit je vast aan de huidige Core 2 Duo en Core 2 Quads. Een eventuele upgrade naar nieuwere processors over een jaar (misschien twee jaar) zit er dan niet meer in. Nu zal niet iedereen geneigd zijn meteen alles op de toekomst voor te bereiden maar met de achterliggende gedachte schrijf ik deze review verder.

Met 1600MHz op de teller en de latentie van 7-7-7-20 hoef je eigenlijk niet meer te overklokken. De echte die-hard kiest sowieso voor de 2GB kits aangezien deze nog altijd stukken harder gaan dan 4GB. Maar waarom zouden we ook overklokken? 1600MHz is toch ook snel zat eigenlijk!


Specificaties van het geheugen volgens Everest[/b]

Toch overclocken?


Ik heb nog wat tests gedraaid, maar vanwege het feit dat het geheugen al dicht bij z’n maximum zit, vond ik het niet nodig deze scores te posten. Lagere timings vielen alleen te behalen bij voltages boven de 2,1V, anders was het geheugen niet stabiel. Het warme weer deze zomer zal bovendien een negatief effect hebben op de warmteproductie wat weer zorgt voor instabiliteit.

Op standaard timings kon het geheugen nog geen 50MHz stabiel overgeklokt worden, een iets wat tegenvallend resultaat. Ten opzichte van 1GB modules klokken de 2GB-reepjes stukken minder ver en was mijn overklokplezier van vrij korte duur. Al met al zijn het niet echt modules waarmee je hard kunt overklokken.

Testsysteem



De pijnbank:
Processor Intel Core 2 Duo E6850 (Noctua NT-H1)
CPU koeler Noctua NF-12UP*
Videokaart Asus EAH4870 512MB GDDR5
Geheugen Patriot PC3-12800 EP
Harde Schijf Samsung F1 640GB RAID0
Moederbord Asus P5E3 Deluxe (X38 chipset)
Met dank aan NoRRoD

Table of contents