min

Tags in dit artikel

,

MSI

Een paar weken geleden kon je op Techzine een review lezen over de MSI 790GX. Daarin hebben we de marketing termen die een fabrikant graag aan zijn product hangt achterwege gelaten. In deze review gaan we wat meer in op deze termen. We schenken de meeste aandacht aan het beschrijven van het vandaag te reviewen moederbord en richten ons op nieuwe technieken.

MSI


Op ons forum was een hevige discussie gaande over MSI. Hoofdvraag hierbij was de kwaliteit van MSI-producten, is deze net zo hoog als bij andere merken? De meningen hierover zijn sterk verdeeld. Heb je daar ook een mening over of ervaringen mee, meld het dan in dit topic


Intel P45-chipset (codenaam: Eaglelake)


Ten opzichte van de oude P35-chipset is er met de nieuwe P45 weinig veranderd. De P45 is een goede en stabiele chipset met vrijwel alle benodigde verbindingen om elke pc-gebruiker tevreden te stellen. Ten opzichte van de P35-chipset is de PCI-Express 2.0 ondersteuning de enige nieuwe techniek die wordt toegepast. Voor de officiële introductie van de P45-chipset hoopten optimisten dat de chipset ook ondersteuning zou gaan bieden voor DDR3-1600MHz. Later bleek, na de introductie, dat dit niet het geval is en dat de chipset het moet doen met een snelheid van 1333MHz.

De meeste fabrikanten durven het overigens wel aan om 1600MHz te garanderen, hiervoor moet wel het systeem overgeklokt worden. In de praktijk kunnen de meeste moederborden echter nog verder tot 1800MHz of zelfs 2000MHz. Met zo’n hoge FSB heeft het systeem goede koeling nodig, dus verwacht niet met elk P45-moederbord dergelijke resultaten te behalen.

Stroomverbruik en overclocking


De nieuwe generatie Intel-chipsets zijn geproduceerd op een procedé van 65nm. Alle voorgaande chipsets (P35, X38 en zelfs de X48) zijn gefabriceerd op een 90nm-procedé. Een kleiner procedé zorgt voor een reductie van warmte en stroomverbruik, daardoor is het mogelijk de chipset verder op te overklokken.

Ondanks dat het moederbord minder stroom verbruikt dan haar voorgangers heeft MSI ervoor gekozen om nog een extra chip op het moederbord te installeren. Deze chip (DrMos) moet ervoor zorgen dat het stroomverbruik van het moederbord nog verder daalt dan haar concurrenten.