min

Tags in dit artikel

Onder de motorkap

Het is jammer dat deze ‘innovaties’ de gebruikservaring zo verstoren, want verder is er heel weinig aan te merken op de HTC U12 Plus. Het 6 inch 18:9 LCD-scherm (1440 x 2880 pixels) is van de beste die we al onder ogen hebben gehad en hoeft niet onder te doen voor amoled in kleurweergave en contrast. De technologie is wel minder zuinig in verbruik, wat deels bijdraagt aan de gemiddelde autonomie. We konden doorgaans wel het einde van de dag halen, maar met een 3.500 mAh-batterij rekenen we op meer dan dat. Gelijkwaardige toestellen doen het hier doorgaans beter. Hoewel de smartphone ietwat aan de zware kant is, ligt hij bijzonder goed in de hand. Het gestroomlijnde design zonder uitstekende camerabult of andere afleidingen kan ons bijzonder charmeren, zeker in de transparante blauwe uitvoering waarbij de onderliggende componenten subtiel zichtbaar zijn. Alleen jammer dat de glazen achterkant zo’n vingerafdrukmagneet is. Vanaf dat je de U12 Plus voor het eerst uit zijn doos haalt, krijg je hem nooit meer glimmend proper.  
HTC U12 Plus Antutu Benchmark
Algemene benchmarkscores op Antutu. Een hogere score is beter.
De HTC U12 Plus draait op de nieuwe Snapdragon 845, bijgestaan door 6 GB RAM, wat garant staat voor de snelste prestaties van het moment. De goedkopere OnePlus 6 scoort met dezelfde ingewanden nog net iets beter in onze benchmarktests, maar de Samsung Galaxy S9 moet zich met zijn Exynos 9810 gewonnen geven, zeker op grafisch vlak. Voor 799 euro verwacht je niet anders, en gelukkig maakt HTC het ook waar. De U12 Plus biedt een bijzonder soepele gebruikservaring, zonder enige merkbare hinder, zolang je van de niet-mechanische knoppen afblijft.

Straffe camera

HTC verantwoordt zijn premium prijs ten opzichte van bijvoorbeeld de OnePlus 6 met zijn straffe camera. De camera van de U12 Plus concurreert met de beste op de markt vandaag, waaronder de Google Pixel 2 en Huawei P20 Pro. De HTC U12 Plus heeft zowel achteraan als vooraan een dubbel camerasysteem, waarbij de tweede camera wordt gebruikt voor depth mapping om diepte in een beeld te brengen. Je kan de camera automatisch een bokeh-effect laten creëren, of zelf manipuleren hoe intens het moet zijn. Net als de Pixel van Google gebruikt de U12 Plus software om de fotokwaliteit te verbeteren. Vlak voor je de sluiterknop indrukt, maakt de camera al verschillende foto’s die daarna op elkaar worden gelegd en door een algoritme gecombineerd tot het beste resultaat. Dat wil evenwel niet zeggen dat de hardware op zich niets te bieden heeft. De 12 MP hoofdcamera heeft een pixelgrootte van 1,4?m en de lens heeft een wijd diafragma van f/1,8 om extra licht binnen te laten. Het resultaat is een veelzijdige camera die in de meeste lichtomstandigheden het beste uit een foto kan halen. Aan videozijde is er verder nog ondersteuning voor filmen in 4K aan 60 fps en FHD aan 240 fps, beide met optische beeldstabilisatie. Geen extreme slow motion aan 960 fps zoals bij de Samsung Galaxy S9 of Huawei P20 Pro. HTC beperkt zich tot de basics, maar doet die wel bijzonder goed.  

In zijn zoektocht naar iets innovatiefs om zich van de concurrentie te onderscheiden, heeft HTC in zijn eigen voet geschoten

 

Zakelijk gebruik

Voor zakelijke gebruikers is het interessant dat de HTC U12 Plus dualsim ondersteunt, zodat je zowel een zakelijk als privénummer naast elkaar kan gebruiken. Niet veel premium telefoons bieden die optie. Je offert dan wel de mogelijkheid op om het standaardgeheugen van 64 GB uit te breiden met een geheugenkaartje, omdat een hybride slot wordt gebruikt. De HTC U12 Plus draait uit de doos op Android 8.0 Oreo, met de belofte van een update naar Android P, van zodra de nieuwe versie officieel beschikbaar is. Android P introduceert onder meer de optie om werkapps gescheiden te houden en ze buiten de kantooruren uit te schakelen, zodat je geen medlingen meer ontvangt. HTC kiest voor een bijzonder cleane uitvoering van Android, waarbij geen extra applicaties worden meegeleverd als er al een Google-alternatief voor bestaat. Geen dubbele mail-app, geen dubbele kalender, geen dubbele galerij. Er is maar één uitzondering: HTC blijft zijn smartphones bevuilen met News Republic, de nieuwsapp die zich voortdurend ongevraagd aan je opdringt. Gelukkig kan je het opdringerige gedrag van de app uitschakelen, maar wanneer je bijna 800 euro voor een smartphone neertelt, zie je dergelijke bloatware liever gewoon helemaal niet.

Table of contents