3min

Introductie

HTC was het afgelopen jaar de fabrikant die in de hoek stond waar de klappen vielen, eigenlijk ging zo’n beetje alles mis wat er maar mis kon gaan en dat heeft zijn sporen achtergelaten op de organisatie en de financiële cijfers. De fabrikant had productieproblemen bij de eerste HTC One, hierdoor verloor het bedrijf veel potentiële klanten aan de concurrentie. Vervolgens miste HTC ook de boot op de smartphonemarkt met de midrange modellen, er werden te weinig vernieuwende modellen uitgebracht, of veel te laat en met een te hoog prijskaartje. Uiteindelijk besloot ook nog een groot aantal topmensen HTC te verlaten en werd het bedrijf bestempeld als een zinkend schip. Alsof dat nog niet voldoende was, draaide het bedrijf in het derde kwartaal van vorig jaar ook voor het eerst in de historie verlies. In het vierde kwartaal werd er nog wel winst gedraaid, maar dit was vooral te danken aan de verkoop van de aandelen in Beats Audio.

In het kort kunnen we dus stellen dat HTC een moeilijk jaar achter de rug heeft en flink wat klappen heeft geïncasseerd. In een interview dat we vorige maand hielden werd duidelijk dat we HTC nog niet moeten afschrijven. Het bedrijf komt terug, dit jaar zal HTC zich meer gaan focussen op de midrange-smartphones en wil het de klanten gaan overtuigen met innovaties. Het merk blijft echter ook gewoon actief op de high-end markt en doet dat met de HTC One M8, het toestel dat in deze review centraal staat.


De HTC One M8 is een duidelijke doorontwikkeling van de HTC One van vorig jaar. Het toestel is qua omvang iets groter geworden, het scherm groeit van 4,7 naar 5 inch, de behuizing bestaat nu vrijwel volledig uit aluminium. De knoppen op de voorkant van het scherm zijn verwijderd, HTC maakt nu gebruik van knoppen in het scherm die mee kunnen roteren, iets waar Google bij alle fabrikanten op aan dringt. Het scherm ziet er overigens prachtig uit, zowel de helderheid als het contrast ogen bij dit toestel bovengemiddeld goed. Verder beschikt de One M8 over een hele hoop kleine innovaties die het toestel net even iets beter moeten maken. Veel van deze innovaties zal ik in deze review dan ook bespreken. HTC brengt het toestel in drie kleuren uit; Amber Gold (goud), Glacial Silver (zilver) en het Gun Metal Gray (grijs) voor een adviesprijs van 699 euro.


Het exemplaar dat wij van HTC hebben ontvangen is uitgevoerd in Gun Metal Gray, ik heb alle drie de kleuren gezien en dit is persoonlijk mijn favoriet. Ik vind het zilver wat te licht en de gekozen kleur goud kan mij persoonlijk niet bekoren. Ik heb over de kleur goud echter flink wat discussies gehad met andere journalisten die het wel erg mooi vinden. Het is dus duidelijk een kwestie van smaak, als je het goud wel mooi vindt moet je er dan ook vooral voor kiezen.

Al met al durf ik wel te stellen dat HTC een prachtige smartphone heeft gemaakt, misschien wel de mooiste smartphone van 2014, het is echter pas april en ik weet natuurlijk niet wat er nog gaat komen.

De concurrentie zit natuurlijk ook niet stil en HTC gaat het direct opnemen tegen Samsung en Sony, die op respectievelijk 11 en 8 april met hun vlaggenschepen op de markt komen. Daarnaast is er natuurlijk al de bestaande concurrentie.

Model Prijs
LG Google Nexus 5 (review) 337 euro
LG G2 (review) 390 euro
HTC One (M7) (review) 450 euro
Sony Xperia Z1 (review) 463 euro
Apple iPhone 5S (review) 583 euro
Sony Xperia Z2 (hands-on) 649 euro
Samsung Galaxy S5 (hands-on) 649 euro
HTC One (M8) 699 euro

Wat direct opvalt in de concurrentietabel is dat de HTC One M8 het duurste toestel is, ook de voorganger, de HTC One M7, heeft nog steeds een flink prijskaartje in vergelijking met de concurrerende toestellen. Het lijkt er dus op dat het aluminium weliswaar voor een goede en stevige behuizing zorgt, maar dit ook zijn effect heeft op de prijs. Zelfs de Galaxy S5 en de Xperia Z2 die ook nog uit moeten komen zijn al 50 euro onder hun adviesprijs gezakt. De HTC One M8 is dus niet goedkoop, de vraag is of HTC ervoor kan zorgen dat wij de meerwaarde zien. Dat zal blijken uit de komende pagina’s.