7min

De Acer Chromebook Vero 514 is sinds november verkrijgbaar in Nederland. Het model staat in het teken van duurzaamheid. Acer werkt met gerecycled plastic om de voetafdruk te verminderen. De behuizing is eenvoudig open te schroeven om onderdelen te upgraden. Met een 12th Gen Intel CPU en tot 16GB memory bevindt de Chromebook zich in het hogere segment. In de afgelopen weken testten we het model. Dit is onze ervaring.

De Acer Chromebook Vero 514 is een teken van de tijd. Acer investeert al jaren in duurzaamheid, maar in 2021 schakelde het bedrijf naar de volgende versnelling. Acer stelde het doel om tegen 2035 volledig over te stappen op hernieuwbare energie. Daarnaast beloofde de organisatie een focus op duurzame materialen, productieprocessen en transport. De missie staat bekend als Acer Earthion.

De Acer Chromebook Vero 514 is een direct gevolg van de strategie. Het model behoort tot de Vero-serie, een productlijn van meerdere laptops en Chromebooks. Duurzaamheid staat voor elk model centraal. Onderdelen bestaan uit gerecycled plastic, de verpakkingen zijn recyclebaar en Acer ontwerpt de producten om zo lang mogelijk mee te gaan. Voordat we daar induiken werpen we een licht op de interne hardware.

Specificaties

De laptop heeft meerdere uitvoeringen, verschillend in prijs en prestaties. Elke uitvoering bevat een 12th Gen Intel CPU. De krachtigste uitvoering biedt 16GB DDR4 memory en een 512GB M.2 NVMe PCIe SSD. Het scherm is 14 inch (16:9) en het model weegt ongeveer 1,4 kilo.

De prestaties zijn hoog voor een Chromebook. Toen ChromeOS in 2011 werd gelanceerd hadden de meeste Chromebooks goedkope processoren en een beperkte opslagcapaciteit. ChromeOS was aanvankelijk uitsluitend bedoeld voor webapplicaties. Modellen hadden geen rekenkracht nodig, want het zware werk vond plaats in de cloud.

In 2016 voegde Google ondersteuning toe voor Android-applicaties uit de Play Store. Daarmee kreeg de interne hardware van Chromebooks een grotere rol. Sinds 2018 worden ook Linux-applicaties ondersteund. Tien jaar geleden was de hardware van de Acer Chromebook Vero 514 overbodig geweest, maar vandaag de dag komen de prestaties van pas.

Het model is zowel met een touch display als een non-touch display beschikbaar. Over de ingangen valt niets te klagen. Elke uitvoering bevat een USB Type A-ingang, twee USB Type C-ingangen en een HDMI-ingang. Wifi 6E wordt ondersteund en een volle batterij gaat tot tien gebruiksuren mee.

PCR-plastic

De prestaties zijn goed, maar wanneer je uitsluitend op zoek bent naar een krachtige laptop, dan is dit het verkeerde model. Acer ontwierp de Chromebook voor organisaties die waarde hechten aan duurzaamheid. De onderscheidende factor is het gebruik van milieuvriendelijk materiaal.

30 procent van het plastic in de bezel en chassis is PCR-plastic, kort voor post-consumer recycled plastic. Dit materiaal wordt teruggewonnen uit plastic in afgedankte producten. Door PCR-plastic in nieuwe producten te verwerken, voorkomt een fabrikant dat het materiaal wordt verbrand of weggegooid.

Plasticverbranding creëert giftige gassen en weggegooid plastic belandt regelmatig in de oceaan. De touchpad en ventilatorbehuizing maken nadrukkelijk gebruik van teruggewonnen plastic uit de oceaan. Naast de bezel en chassis bestaat 50 procent van het plastic in de keycaps en speakers uit PCR-plastic.

Acer is niet de enige fabrikant die met gerecycled materiaal werkt. Een van de nieuwste MacBook Air-modellen heeft een behuizing van 100 procent gerecycled aluminium. De verhoudingen van Acer zijn minder indrukwekkend, maar toch is de organisatie transparant. Meerdere fabrikanten hebben in het verleden ‘milieuvriendelijke’ pc’s gelanceerd zonder te onderbouwen waar het materiaal vandaan kwam.

We namen contact op met Acer om te achterhalen waarom de onderdelen niet volledig uit PCR-plastic bestaan. Naar eigen zeggen balanceert de organisatie tussen duurzaamheid en bestendigheid. Nieuw plastic is meestal krachtiger dan PCR-plastic. Milieuvriendelijk materiaalgebruik kan averechts werken wanneer onderdelen kapotgaan. De productie van een vervangend onderdeel levert uitstoot op, evenals het transport van een reparatie.

Ervaring

We zijn enorm positief over de werkervaring van het model. ChromeOS ondersteunt geen Windows-applicaties, maar de interface heeft alle vertrouwde eigenschappen van Windows. Het voordeel is dat ChromeOS veel minder memory en processorkracht inneemt. De interface is lichtgewicht en geoptimaliseerd. Later in dit artikel bespreken we hoe het besturingssysteem werkt voor IT-beheerders, maar voor nu focussen we op de eindgebruiker.

De stap van Windows naar ChromeOS is minder ingrijpend dan we dachten. Slack is de enige applicatie die we regelmatig gebruiken en niet voor ChromeOS konden downloaden. Dit was geen probleem, want Slack heeft een webversie. Hetzelfde geldt voor de meeste andere populaire applicaties. Ook Linux-applicaties zijn eenvoudig te installeren.

Wat communicatie betreft is het model doorsnee. De webcam, speakers en microfoon werken prima, maar de kwaliteit is niet bijzonder. Voor scherpe videoconferences heb je een externe headset en webcam nodig. De USB-A-ingang maakt het mogelijk om randapparatuur aan te sluiten, maar wij werkten tijdens de test met een USB-C docking station. Het model ondersteunt dezelfde docking stations als Windows- en Apple-pc’s.

Levensduur en verpakking

De touchpad, toetsen, bezel en chassis voelden hetzelfde aan als de onderdelen van een laptop zonder PCR-plastic. Het uiterlijk sprong daarentegen direct in het ogen. De chassis van de Chromebook is ongeverfd. Dat dringt volgens Acer de afgifte van ‘vluchtige organische stoffen’ (VOS) terug, wat gezondheidsproblemen zou voorkomen. Het resultaat is een opvallend uiterlijk. We vinden de uitstraling een pluspunt, maar dat is een kwestie van smaak.

Naast het terugwinnen van plastic probeert Acer elektronisch afval te voorkomen. De Chromebook is gemakkelijk open te schroeven, waardoor onderdelen vervangen kunnen worden om de levensduur van het apparaat te verlengen. In het geval van een kapot onderdeel kan je bij Acer terecht voor reparaties. De organisatie heeft een Nederlandse reparatiecentrum. Kapotte producten worden snel hersteld en teruggestuurd.

Het laatste punt van aandacht is de verpakking. In tegenstelling tot de meeste elektronica wordt de Chromebook in een plasticvrije verpakking geleverd. Het karton is 100 procent gerecycled en recyclebaar. De doos kan uitgevouwen worden in een laptopstand. De laptopstand is stabiel en de warmte van de Chromebook wordt afgevoerd. Dit is niet alleen een mooi voorbeeld van circulariteit, maar een fijne accessoire.

Chrome Enterprise Upgrade

Wat software betreft heb je twee opties: de standaardversie van ChromeOS en Chrome Enterprise Upgrade. Chrome Enterprise Upgrade is interessant voor organisaties die reeds met Chrome Enterprise Upgrade werken. Voordat we daarop ingaan, is het belangrijk om te begrijpen wat Chrome Enterprise Upgrade inhoudt. Ben je reeds bekend met de software, dan kan je de volgende twee alinea’s overslaan.

Chrome Enterprise Upgrade is een optionele, betaalde uitbreiding voor elk device dat op ChromeOS draait. De uitbreiding voegt een reeks grootzakelijke functies aan ChromeOS toe. Organisaties krijgen toegang tot een centraal dashboard voor het configureren en beheren van alle geregistreerde apparaten. Beheerders hebben per apparaat controle over de toegang tot applicaties, systeeminstellingen, locatie- en gebruikersgegevens, software-updates, enzovoorts.

Wanneer jouw bedrijf met Chromebooks werkt en het apparaatbeheer uitbesteedt bij een dienstverlener, dan is de kans groot dat de dienstverlener met Chrome Enterprise Upgrade werkt. De oplossing is vrijwel onmisbaar voor het grootschalige beheer van Chromebooks. De uitbreiding maakt het mogelijk om te integreren met identity service providers, Azure AD en unified endpoint management (UEM)-oplossingen. Beheerders kunnen policies op schaal wijzigen en uitrollen.

De Chrome Enterprise Upgrade-uitvoering van de Acer Chromebook Vero 514 maakt het mogelijk om het model te registreren voordat het wordt geleverd. Het apparaat is direct uit de fabriek toe te voegen aan een omgeving, nog voordat de eindgebruiker de Chromebook ontvangt en voor de eerste keer aanzet.

ChromeOS

Bestel je de Chromebook met de normale versie van ChromeOS, dan kan je het model alsnog op een later moment upgraden. De uitbreiding is en blijft optioneel. Ook zonder Chrome Enterprise Upgrade heeft ChromeOS voordelen voor zakelijk gebruik.

De veiligheid van ChromeOS is een van de grootste pluspunten. In tegenstelling tot Windows staan sandboxing en verified boot altijd aan. Sinds de lancering van het besturingssysteem in 2011 zijn er slechts 45 kwetsbaarheden gevonden en in de database van CVE gepubliceerd. In dezelfde periode troffen securityprofessionals duizenden kwetsbaarheden aan in Windows en macOS.

Het nadeel van ChromeOS is dat Windows-applicaties niet worden ondersteund. Populaire oplossingen als Office 365 hebben versies voor het besturingssysteem, maar sommige applicaties worden uitsluitend voor Windows ontwikkeld. Twijfel je over de beschikbaarheid van de applicaties waar jouw bedrijf mee werkt, dan is het de moeite waard om een partner van Acer te raadplegen.

Steeds meer softwareleveranciers ontwikkelen webversies van applicaties. Het aanbod op de Chrome Web Store groeit naarmate bedrijven naar de cloud migreren. Tijdens onze test hoefden we geen enkele Windows-applicatie te missen. Elke tool waar we normaal mee werken was beschikbaar in de vorm van een webversie of Linux-app.

Onderaan de streep

We hebben het model beoordeeld op de software en hardware. Diensten als reparaties en ondersteuning zijn immers niet alleen beschikbaar voor de Acer Chromebook Vero 514, maar voor diverse modellen van Acer. Toch vinden we de diensten in dit geval het vermelden waard.

Tijdens de aankondiging van het model beloofde Acer een milieuvriendelijke Chromebook. Om dat waar te maken heb je meer nodig dan PCR-plastic en een ongeverfd chassis. Ook de levensduur is relevant. Hoe langer een apparaat meegaat, hoe minder uitstoot je creëert. Wat dat betreft scoort de organisatie punten.

Zodra een onderdeel kapotgaat kan je bij het Nederlandse reparatiecentrum terecht. Bovendien organiseert Acer inruilprogramma’s. Klanten kunnen het model aan Acer terugverkopen wanneer het einde van de levensduur is bereikt. Ingeruilde laptops worden opgehaald en gerecycled. Acer neemt de datavernietiging voor rekening, dus daar ben je niets aan kwijt.

We zijn onder de indruk. De nadruk ligt op duurzaamheid, maar zelfs wanneer je alle duurzame eigenschappen wegdenkt blijft het model aantrekkelijk. De mogelijkheid om de Chromebook open te schroeven en te upgraden betekent dat je meer uit de investering haalt. De prestaties zijn prima en het materiaalgebruik is transparant.