3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Prestaties (3)

Voor wie is deze nieuwe Intel processor nu eigenlijk bedoeld? Dankzij zijn relatief lage prijsklasse kunnen we hem eigenlijk vrijwel voor elk doeleinde gebruiken, mits er de juiste hardware eromheen wordt gekozen. Ik zal in het kort een aantal situaties beschrijven en aan de hand daarvan de voor- en nadelen benoemen. Let wel, mijn mening is geen wet, je kunt het natuurlijk met mij oneens zijn.

Office-gebruiker


Naar mijn mening de grootste groep pc-gebruikers die er is. Zij gebruiken hun computer alleen voor het opzoeken van informatie op het internet, het versturen van e-mails en het draaien van allerhande officegerelateerde applicaties. Deze groep kan met een relatief goedkope pc vaak prima uit de voeten en heeft vooral baat bij stille en energiezuinige pc’s. De nieuwe Clarkdale-processor kan hier behoorlijk zijn steentje aan bijdragen. Wanneer de processor maximaal belast wordt, verbruikt het complete systeem maximaal slechts 105 Watt (exclusief randapparatuur) en in rust amper 60 Watt. Een Core 2 Duo-systeem met ingebouwde X4500 HD chip en voor de rest gelijkwaardige hardware, trekt zo’n 130 W uit het stopcontact wanneer deze gestrest wordt. In rust liggen de vermogens wel dicht bij elkaar, er viel een verschil van 4 Watt te bespeuren (ten nadele van de Core 2 Duo).

De grafische 45-nm chip biedt voldoende kracht om tijdens de lunch HD-films of Feebs filmpjes te gaan kijken. Het komt weinig voor, maar mocht je een Blu-ray speler in je systeem hebben dan doet het Intel-systeem niet moeilijk, pieken naar 25 procent processorbelasting is het maximale wat je kunt verwachten.

Pin Grid Array (PGA) van de Arrandle processor, de mobiele variant van de Clarkdale.

Videobewerking


Ik geef de voorkeur aan quadcore-processor voor het bewerken van videobeelden en met name HD-beelden. Ondanks dat zou de Clarkdale nog voldoende in zijn mars hebben om dergelijke taken uit te voeren. Ik wil de Clarkdale dan dan ook alleen aanraden als je ‘zo af en toe’ eens een videootje wilt bewerken. De grafische kaart wordt bijvoorbeeld te gemakkelijk voorbij gestreefd door een Nvidia 9400 geïntegreerde kaart, laat staan het verschil dat een losse kaart maakt.

Gamers


Lees gauw verder als gamer. Deze processor mag dan wel een grafische kaart geïntegreerd hebben die HD-beelden vloeiend afspeelt, in-game is het een zachtgekookt eitje. Games als Crysis, FarCry en Call of Duty halen zelfs op lage instelling de tien frames per seconde nog niet. Alleen wanneer je de interne chip zou gebruiken in Windows en een discrete videokaart in-game is het wellicht een energiezuinige oplossing. Houdt er wel sterk rekening mee dat je voor de 45nm grafische chip ook gewoon betaald moet worden en dat een investering in een Core i5/i7 zonder grafische chip misschien wel net zo slim is.

Vergelijking: Nvidia 9400, GMA X4500HD

Om het bovenstaande verhaal nog wat extra onderbouwing te geven, een kleine vergelijking tussen de verschillende chips.

Vergelijkingstabel: 3Dmark Vantage (Entry) – GPU Score


Clarkdale X4500 HD Nvidia 9400
3210 4164 4426
Copyright: Techzine redactie

Vergelijkingstabel: Crysis – FPS


Clarkdale X4500 HD Nvidia 9400
4 11 21
Copyright: Techzine redactie

HTPC


Prima processor als je het mij vraagt, let alleen wel op met het aanklikken van teveel bewerkingen (waarmee je shaders gaat gebruiken), dan zal de ingebouwde GPU het niet meer aankunnen. De processor blijft behoorlijk koel, want bij de volledige belasting loopt de temperatuur met de standaardkoeler slechts op naar bijna zestig graden. Koop je een betere koeler bij je processor dan zal de temperatuur nog verder dalen.

Laptop


Een aparte categorie die ik toch nog even snel wil behandelen. Omdat er van de Clarkdale-processor ook een mobiele variant komt, denk ik dat we daar onze ogen op gericht moeten houden. De Arrandale zal kunnen bewerkstelligen dat laptops kleiner en energiezuiniger kunnen worden door het gebruik van de processor. De tijd zal moeten uitwijzen of dit nieuwe concept zich zal bewijzen in het mobiele segment.