2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Prestaties (1)

Zoals de Engelsen zeggen ‘Cut the crap, we want benches’, vandaar dat ik graag de testresultaten met jullie wil delen. Allereerst het CPU-Z-screenshot, dat op een snelle maar doeltreffende manier laat zien wat de eigenschappen zijn van de processor. Ondanks dat de processor nog niet (officieel) op de markt is, herkent de CPU-Z-engine hem zonder enige problemen. Zoals je kunt zien beschikt de processor over een viertal threads en twee fysieke kernen. Doordat de Core i5-661 over hyperthreading beschikt, laat hij het systeem denken dat het OS over vier kernen kan beschikken. CPU-Z laat zich echter niet misleiden en geeft keurig aan dat er twee fictieve kernen (threads) zijn.


Antieke BIOS


Op onderstaande afbeelding is iets aparts te zien. Bekijk de afbeelding even goed en ga vervolgens verder met het lezen van de tekst. Het blijkt zo te zijn dat het BIOS-versie van dit bord uit februari van dit jaar stamt. Het zou dus maar zo kunnen zijn dat Intel al het hele jaar met dit bord aan het testen is geweest. Omdat ik graag maximale stabiliteit wilde heb ik het BIOS overigens direct na het maken van deze screenshot geüpdatet naar een recentere versie van november 2009.



Sinds 2009 beschikt een versie van CPU-Z ook over de mogelijkheid de grafische chip uit te lezen. Wederom trekt CPU-Z de nodige gegevens voor mij uit het bord en komt op de proppen met een Intel GMA HD (Intel HD graphics) met de beschikking over maar liefst 730 MB geheugen. Het is gelukkig niet zo dat dit geheugen ook meteen wordt afgetrokken van het interne geheugen. Pas als het systeem meer geheugen nodig heeft zal er meer gereserveerd worden.

Overklokken: CPU & GPU




Het is nu meerdere malen gezegd, maar overklokken was er niet bij op het bord van Intel. Desondanks heb ik het voor elkaar gekregen een overklok te behalen van 3800 MHz, bijna 800 MHz boven de standaardsnelheid. Dit alles is gedaan met het Intel DH55TC-moederbord en de standaard Intel-koeler. Opvallend feit, de processor noch het moederbord brak in zweet uit toen ik het systeem ging stresstesten.


Helaas was er in het BIOS geen mogelijkheid om ook de grafische chip wat extra sap te geven. Er bestaat uiteraard een mogelijkheid dat zoiets wel kan bij moederborden van andere merken, waardoor de grafische kracht ook nog iets kan stijgen.