3min

Tags in dit artikel

,

Specificaties, uiterlijk en installatie

De verpakking van de Network Media Center is duidelijk en geeft duidelijk aan wat deze NAS inhoud. Zo staan de belangrijkste functies op de doos en dat de harde schijf een capaciteit heeft van één terabyte groot.

What’s in the box?  • de Network Media Center;
  • een cat5-ethernetkabel;
  • stroomadapter;
  • installatie-handleiding;
  • een bon voor 35 gratis liedjes en een audioboek;
  • installatie-cd.
Onderdeel Specificatie
Afmetingen 155 mm x 148 mm x 43 mm
Gewicht 1400 gram
MTBF 50.000 P.O.H.
Materiaal Aluminium
Ethernetaansluitingen 1 Gigabit Ethernet poort
Ondersteunende protocollen SMB, FTP en TCP/IP
HDD-interface Serial ATA
Ondersteunde besturingssystemen Windows XP; Windows Vista; Windows 7; Mac OS X 10.4 en hoger.

Uiterlijk


De Network Media Center van Freecom is erg klein. Dit komt er mede door dat de Network Media Center maar één harde schijf heeft en daardoor even groot is als één 3,5-inch harde schijf. Dit is natuurlijk een groot voordeel omdat een NAS meestal een vaste plek krijgt. Het materiaal van de behuizing is aluminium wat ervoor zorgt dat hij koel blijft. Een goede keuze als je het aan mij vraagt. De voetjes van de Network Media Center zijn voorzien van rubber waardoor de NAS goed op zijn plek blijft staan, ook zijn er twee rubbers bijgeleverd waardoor je Network Media Center op zijn kant kan neerzetten zonder dat hij gemakkelijk beweegt.

De Network Media Center is erg strak van design en kent weinig fratsen, dit is ook zeker aan de voorkant te merken. Zo kent de voorkant een heel klein puntje (lampje) waaraan je kunt zien of hij uit- of aanstaat maar verder niks.


Aan de achterkant van de Network Media Center zijn de aansluitingen te vinden. Zo zit er een ethernetpoort en een aansluiting voor de stroomadapter. Verder zit er nog een ventilator aan de achterkant die zorgt voor het koelen en er is nog een aan- en uit knop te vinden.


Het grote nadeel wat ik heb ondervonden, is het open schroeven van de Network Media Center. Zo moest je allereerst de rubberen voetjes er af halen die vastgelijmd waren. Vervolgens kun je de schroeven losmaken, maar wanneer je de voetjes weer fatsoenlijk wilt gebruiken zul je weer met lijm aan de gang moeten, dit is in mijn ogen toch een minpunt van zo’n strak design.

In de Network Media Center zit een harde schijf van Samsung. De keuze voor de HD103SI is een goede keuze in mijn ogen. Hij is snel, zuinig en stil. Deze schijf is een speciale 5400 toeren schijf doordat hij twee platters van 500 GB heeft en daardoor is hij sneller en zuiniger dan sommige 7200 toerenschijven.

Installatie


Het installeren van de Network Media Center verloopt vrij simpel, er zit ook een installatie-handleiding bij waarin de installatie staat beschreven.

Allereerst moet je de ethernetkabel op je router en op de Network Media Center aansluiten. Daarna sluit je de bijgeleverde stroomadapter aan op de Network Media Center en vervolgens op het stopcontact.

Wanneer je het apparaat aan hebt gezet, moet je de bijgeleverde CD in je pc doen en de software installeren. Dan open je de FNS Assistant (FNSA) en klik je dubbel op de NAS en vervolgens wordt de webinterface geopend.

In principe zal je NAS nu werken, maar je kunt nog specifieke dingen als het torrentsysteem of de mediaserver starten in je webinterface. Hiervoor heb je wel de productkey nodig die op de cd staat.

Indien je een Network Storage Center hebt gekocht is het ook mogelijk om deze te upgraden naar een Network Media Center.