Op de Freecom stand is ook dit jaar weer veel moois te bewonderen. Zo is uiteraard ook Freecom de weg ingeslagen die men USB 3.0 noemt en introduceren ze weer NAS-apparaten.

Op het eerste oog viel er weinig interessants te zien op de Freecom-stand, totdat we de specificatie-bordjes nader bekeken. Freecom werkt namelijk via het ‘Nieuwe wijn in oude zakken principe’, terwijl menig fabrikant het andersom doet. Het eerste voorbeeld: de Freecom Hard Drive XS 3.0. In september was er al over de schijf te lezen, maar vandaag was de schijf voor het eerst in het echt te bewonderen.

De schijf ziet er precies hetzelfde uit als zijn USB 2.0-voorganger.
De 3,5-inch schijf is gegoten in een strak rubberen jasje, die de schijf extra klein doet lijken. "Onze visie bij het ontwikkelen bij deze schijf was gericht op draagbaarheid, snelheid en uiteraard uiterlijk. We hebben in principe alle onnodige controllers weggelaten, en de USB 3.0-aansluiting dus ook direct op de schijf geplaatst. Zo wordt de schijf extra klein en bespaar je stukken PCB en extra controllers. Om het geheel wel te beschermen hebben we een dikke rubberen ‘jas’ om de schijf getrokken", aldus Cas de Heus, Manager Marketing & Communication bij Freecom. De XS 3.0 schijf wordt, zoals de naam al doet vermoeden, uitgerust met een USB 3.0-poort. De schijf kan worden geleverd met een capaciteit van 1 TB, 1,5 TB of in 2 TB. Desgewenst kan via Freecom een PCI-e USB 3.0-controller besteld worden of een ExpressCard-controller voor de notebook. Prijzen van de controllers zijn nog onbekend, maar de Heus schatte twintig euro, waarmee het tevens de goedkoopste controllers op de markt zouden worden.


Daarnaast introduceert Freecom ook zijnNetwork Drive XS. De schijf heeft een Gigabit LAN-netwerkpoort en kan dus ingezet worden als netwerkschijf. De schijf is qua uiterlijk identiek aan de XS3.0/XS2.0 externe schijven. Freecom heeft gelukkig wel bedacht dat een netwerkschijf waarschijnlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week aan zal staan en heeft dus een rondje geperforeerd in het rubber voor de afvoer van hitte. Ook bij deze schijf is geen ventilator aanwezig. De schijf komt beschikbaar met een capaciteit van 500 GB, 1 TB, 1,5 TB en 2 TB. Genoeg keuze dus.Verder is er op de stand van Freecom ook een nieuwe dualbay NAS te zien. Zo was eerder op Techzine al de review over Freecom’s Media Center NAS te lezen.

"De Media Center/Storage center NAS-systemen zijn leuk, maar uitbreidmogelijkheden en RAID-functionaliteit moet je bij deze NAS-devices missen. Dat is de reden dat we dit keer met de dualbay Network Center komen, een consumenten-NAS die ook zakelijk ingezet kan worden", aldus de Heus. De compacte NAS biedt zogezegd ondersteuning aan twee harde schijven, UPnP en RAID 0/1. Daarnaast kan de NAS ingezet worden als fileserver, mediaserver en als torrentserver. De NAS komt beschikbaar met 1 TB, 2 TB, 3 TB en 4TB opslagruimte. De schijf kan ook als ‘Drive in Kit’ besteld worden, wat inhoudt dat er geen schijven meegeleverd worden en dat er naar eigen wens schijven geïnstalleerd kunnen worden. Bij de prijs blijft helaas nog een groot vraagteken staan.Als laatste introduceerde de Heus de nieuwe "Data Recovery Service" van Freecom. Dit is een dienst die voor drie jaar afgenomen kan worden en dertig euro kost. De Recovery service houdt in dat, binnen de driejarige looptijd, je een defecte harde schijf naar Freecom kunt opsturen en Freecom er dan alles aan zal gaan doen om je data te redden. Deze service is merkonafhankelijk. Freecom heeft dit wel uitbesteed aan het bedrijf Lazarus, dat gevestigd is in Spanje. Het bedrijf gaat er dan alles aan doen om de data van je, verkoolde, verbrandde, geperforeerde, verwaterde of gedeukte schijf te redden.

Freecom durft zelfs te garanderen dat de data terugkomt, met kleine uitzonderingen daargelaten. Zoals op een promotiefilmpje te zien was, het bedrijf draait er zijn hand niet voor om, om even de platters te verwisselen, een nieuwe controllerchip erop te solderen, of het complete PCB te vervangen. de Heus geeft aan: "We gaan tot het plafond om je data te redden en alle mogelijkheden worden uitgeprobeerd."
Onderdeel van het servicepakket is ook een nieuwe externe harde schijf, al is dit alleen voor Freecom-klanten in de wieg gelegd. Schijven van andere merken worden gerecovered naar dvd’s of een andere externe harde schijf, die door de gebruiker zelf aangeleverd moet worden.