3min

Tags in dit artikel

De software

Naast de standaardfunctionaliteit worden er ook applicaties geleverd die je moet installeren op de NAS. Het installeren is niet meer dan de functionaliteit aanvinken in het menu. Deze extra’s maken de NAS meer een mediaserver dan een NAS en worden daarom apart uitgelegd.

Surveillance Station 3


Last van inbrekers? Wil je de baby/server/voordeur in de gaten houden?
Standaard kan je 1 IP-camera gebruiken op de Synology. Met de D-SUB aansluiting aan de achterkant kun je een beeldscherm aansluiten om vervolgens de IP-camera te bekijken.


Je kan de camera instellen op Motion Detection, zodat je een e-mail krijgt als er iemand op je dak klimt. Maar ook de frames per second zijn in te stellen: om je servers in de gaten te houden hoef je natuurlijk niet vloeiend beeld te hebben, wat ook ten koste gaat van je ruimte als je het beeld archiveert.


Standaard afgedekt: de D-SUB aansluiting aan de linkerkant.
Photo Station 4


Photo Station 4 is een online fotoalbum met blog. De DiskStation biedt standaard delen, "photo", zodat je foto’s en video’s kunt opslaan die je wil delen.


Het systeem maakt automatisch thumbnails aan van de foto’s en video’s en daarna kunnen bezoekers fotoalbums bekijken via een webbrowser.

File Station 2


Spreekt ook voor zich, in een webbrowser kunnen gebruikers in de NAS bladeren alsof ze op hun eigen computer bezig zijn. Een voordeel van de File Station 2 gebruiken tegenover bijvoorbeeld een netwerkschijf is dat de rechten makkelijker zijn te beheren in een multi-OS omgeving.

Met NTFS is bestanden delen, beveiligen gemakkelijk. Maar Linux en Mac zijn meestal niet zo happig op Microsofts bestandssysteem. Bovendien kan je meerdere bestanden tegelijk selecteren en in één keer de rechten wijzigen voor deze bestanden. Normaal gesproken moet je dat bestand voor bestand doen in Windows.

Een ander voordeel van de File Station is dat als je meerdere foto’s download van de NAS hij ze automatisch in een .zip steekt waardoor je minder hoeft te downloaden. Andersom kan je een zipje uploaden die hij uitpakt.

Audio Station


Met de Audio Station server kan je muziek streamen naar client computers, de iPhone of iPod touch (en wellicht ook de iPad). Maar ook via USB luidsprekers kan de NAS zelf muziek afspelen. Voor een thuissituatie een leuke extra, maar ik zie het zelf nog niet zo snel op een kantoor.

Download Station 2


Als je regelmatig bestanden download dan kun je met Download Station 2 deze taken uit laten voeren door je DiskStation. Je maakt downloadtaken aan en je DiskStation download deze naar een gedeelde map. Je PC kun je gewoon uitschakelen want je downloads gaan door en worden opgeslagen. Wanneer een download voltooid is kun je optioneel een e-mailnotificatie laten versturen zodat je weet dat je opdracht voltooid is. Je kunt je DiskStation gebruiken voor het downloaden van:

  1. HTTP, FTP en Megaupload Rapid Share Premium support;
  2. NZB (Nieuwsgroepen);
  3. BitTorrent en eMule (P2P).

Zo is er bij het torrent gedeelte DMZ, encryptie, shareratio en gedeeltelijke downloads in te stellen. Bij nieuwsgroepen kan je op PAR’s checken en is SSL in te schakelen, hij unrart helaas niet automatisch. Over alle downloads kan je nog een scheduler instellen zodat je aan kan geven tussen welke tijden hij mag downloaden en zelfs met een maximale snelheid.

iTunes Server


iTunes gebruik ik zelf niet, maar kennelijk kan je iTunes clients media af laten spelen uit de gedeelde mappen. Als je veel computers hebt is het lastig om over je iTunes library bij de te houden, en dit maakt het een stuk simpeler.
Nadat de iTunes-service is ingeschakeld, zal iTunes Synology DiskStation herkennen als een iTunes®-client in de GEDEELDE lijst.

Mediaserver


De NAS is in te stellen als DLN/UPnP Mediaserver. Hierdoor kan je bijvoorbeeld met je Xbox of PS3 de server benaderen om afbeeldingen, films en muziek af te spelen.