2min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

MSI introduceert met de N450GTS Cyclone 1GD5/OC een videokaart voor de low-end-markt. Natuurlijk is er ook nog de N430GT, maar die variant van MSI is in Nederland zeer beperkt verkrijgbaar, eigenlijk is alleen de Asus ENGT430 redelijk te verkrijgen, wat betreft de GeForce 430-serie. Men moet dus uitwijken naar de iets duurdere en snellere GeForce 450-serie.

De MSI N450GTS Cyclone 1GD5/OC kost in Nederland ongeveer 120 euro, voor de versie zonder de speciale koeler legt men 10 euro minder neer. Deze kaart is overigens standaard even snel als de N450GTS Cyclone, maar heeft minder overklokpotentieel door het gemis van de speciale koeler.



De Cyclone-editie is dankzij de speciale koeler volgens MSI 17 graden koeler dan het referentieontwerp van Nvidia. de koeler is dan ook speciaal te noemen; twee heatpipes lopen vanaf de core in een cirkel rondom een ventilator met een doorsnee van 9 centimeter. Het ronde ontwerp heeft twee grote voordelen, namelijk dat stof minder makkelijk zal blijven hangen, naast een zeer goede airflow die resulteert in de lagere temperatuur.

MSI claimt dat de kaart dankzij het gebruik van hoogstaande condensators minimaal 10 jaar mee zou gaan, wanneer deze volledig belast wordt. De condensatoren werken op een lage temperatuur en zijn efficiënt. Opvallend genoeg plakt MSI de Military Class-sticker niet op de N450GTS Cyclone. We hebben deze sticker onlangs geregeld voorbij zien komen bij andere videokaarten en moederborden. De N450GTS Cyclone heeft deze classering dus niet, ondanks de hoogstaande condensators.



De N450GTS Cyclone is voorzien van twee DVI-poorten en een HDMI 1.4a-poort. Ondanks dat het hier om een overklok-editie gaat, zijn er geen V-check-punten aanwezig. De kaart doet zijn werk door middel van een enkele 6-pins PCI-e-stroomvoorziening.

Overigens is de videokaart standaard al van een hogere snelheid voorzien. Het referentiemodel van Nvidia draait namelijk op 783 MHz, de chip op de N450GTS Cyclone draait standaard al op 850 MHz, wat dus standaard al een prestatiewinst van zo’n 10 procent oplevert. Ook het geheugen draait sneller; standaard draait het geheugen van een GeForce 450-kaart op een snelheid van 1566 MHz, het geheugen op de N450GTS Cyclone draait op 2000 MHz, wat bijna 30 procent sneller is.

In deze review zullen we de prestaties van de N450GTS Cyclone bespreken en zullen we ook kijken tot hoeveel verder de videokaart zichzelf laat overklokken.