2min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

De nVidia GeForce GTX580 ligt inmiddels alweer even in de winkels. Hoewel de kaart al even uit is, kan een review toch niet missen op Techzine.nl. Om deze reden komen we -door uiteenlopende redenen helaas wat verlaat- alsnog met de review van de GeForce GTX580.Asus was zo vriendelijk om Techzine te voorzien van een review-exemplaar van de GeForce GTX580. In deze review hebben we het dan ook over de Asus ENGTX580. Deze videokaart kost tegenwoordig ongeveer 475 euro en daarmee is de videokaart een stuk duurder dan de duurste kaart van de concurrent van nVidia. De AMD 6970 kost immers ‘slechts’ 345 euro. Deze kaart hebben we nog niet getest en daarom valt de vergelijking tussen deze kaarten op basis van onze eigen resultaten vooralsnog niet te maken.

Fermi
nVidia ondervond wat betreft de voorganger van de GTX580 voornamelijk problemen wat betreft de temperatuur. De GTX480 was een heethoofd en daar lag de grootste bottleneck. De GF-100-core op deze videokaart is goed overklokbaar, maar wel zeer afhankelijk van de koeling. Tijdens het overklokken kwamen wij immers niet meer verder omdat de chip op de GTX480 maar liefst 95 graden Celsius werd en het daarom liet afweten. We hopen dat dit probleem is aangepakt bij deze nieuwe GTX580.De GTX580 is voorzien van een nieuwe Fermi-core, met modelaanduiding ‘GF-110′. Ten opzichte van de GTX480 is de GTX580 voorzien van 32 extra streaming processoren, wat tot een totaal van 512 komt. Ook het aantal Texture Adressing Units is vergroot, in plaats van 60 zijn er nu 64 van deze processoren aanwezig. Verder zijn er ook een aantal verbeteringen wat betreft de andere onderdelen en de afhandeling van commando’s doorgevoerd.

Verder moet de GTX580 natuurlijk ook op lagere temperaturen kunnen opereren, tegen lagere geluidsproductie, om daarmee het grootste probleem van zijn voorganger te kunnen tackelen.