Inleiding

Van het Nederlandse Point of View ontvingen we deze week de nVidia GeForce GTX590. Het gaat hier om een dual-GPU-kaart en daarmee is het dus de directe concurrent van AMD’s HD6990. Natuurlijk gaat deze vergelijking slechts deels op en dit kunnen we herleiden naar de prijs. De nVidia-kaart kost tussen de 600 en 640 euro, terwijl men voor de AMD-kaart een prijs tussen de 530 en 590 euro neerlegt.Aan de andere kant is de vergelijking dan weer wel zeer treffend. Het gaat immers om dual-GPU-kaarten en deze vertegenwoordigen qua specificaties op het moment de absolute top van beide videokaartfabrikanten. Op de volgende pagina trekken we nog een kleine vergelijking tussen de specificaties van de twee kaarten.

De GeForce GTX590 is in principe simpelweg een dubbele GTX580 op één enkele kaart. Er zitten twee GF110-chips in en deze worden met elkaar verbonden door middel van een PCIe-connector en draaien in SLI-mode.De altijd voortschrijdende strijd tussen nVidia en AMD gaat met de introductie van de GTX590 en de HD6990 een nieuw hoofdstuk openen. AMD had blijkens de resultaten uit onze review de prestatiekroon weten te veroveren. De kans is echter groot dat AMD weer net zo snel van de troon wordt gestoten door nVidia, nu de GTX590 op de markt is gebracht. Het antwoord volgt in de voortzetting van dit artikel.

De GeForce GTX580 van Point of View verwisselt op het moment van schrijven voor een prijs rond de 610 euro van eigenaar.