4min

Tags in dit artikel

, ,

Webinterface en zakelijke toepassingen

Om gebruik te maken van HiDrive of HiDrive te beheren kan je gebruik maken van de webinterface. Om eerlijk te zijn is de webinterface niet iets waar HiDrive het van moet hebben. Het ontwerp is gedateerd, als je per ongeluk de pagina ververst ben je meteen uitgelogd en heel gebruiksvriendelijk is de omgeving ook niet. Wat dat betreft werken de desktop en mobiele apps een stuk eenvoudiger en prettiger. We raden het dan ook af om de webinterface echt primair te gebruiken. Je kan er weliswaar ook publieke bestanden op kwijt en een fotoalbum delen met vrienden en bekende, maar om eerlijk te zijn, dat zijn features als leuke extra, maar niet features die het grote verschil maken. Er is inmiddels wel een beta-omgeving, waarin het ontwerp van HiDrive op de schop is gegaan, maar daarin zitten echt alleen de meest basale features en nog lang niet alle mogelijkheden van HiDrive.

Zakelijke toepassingen

Zakelijk gezien biedt HiDrive wel een aantal mogelijkheden in de webinterface die het product een stuk interessanter maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere gebruikers aan te maken en deze allemaal een map te geven waar ze hun bestanden in kwijt kunnen. Daarnaast kan je gebruikers eventueel nog toegang geven tot een publieke map waar algemene bedrijfsdocumenten in staan. Helaas kan je op dit moment nog geen extra mappen aanmaken waar alleen een aantal specifieke gebruikers toegang toe hebben. Zoals bijvoorbeeld op een NAS. Dat is een feature die Strato voor de zakelijke gebruikers eigenlijk nog zou moeten toevoegen. Voor een ZZP’er of kleine ondernemer, kan je op die manier de hele cloud storage regelen van alle belangrijke documenten binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld offertes en facturen van klanten, zodat meerdere mensen er toegang toe hebben. Als eigenaar of systeembeheerder kan je vervolgens gewoon overal bij. Doordat Strato het product scherp geprijsd heeft, hoef je geen 10 euro per gebruiker te betalen, je kan voor 9 euro per maand meteen vijf gebruikers toevoegen. Het grootste pakket is op dit moment echter 5TB, dus alle bestanden moeten wel binnen dat limiet passen.

Backups

In de webinterface kan je verder ook nog configureren, welke mappen er moeten worden geback-upt. Je kan instellen dat er om de vier uur, dagelijks, wekelijks of maandelijks backups moeten worden gemaakt. Verder kan je aangeven of deze een week, maand, drie maanden, zes maanden of een jaar moeten worden bewaard. Waar je wel op moet letten is dat de backups ook afgaan van je totale opslagcapaciteit. Gelukkig ondersteunt Strato wel incrementele backups, waardoor alleen de eerste backup veel opslagcapaciteit vereist, daarna alleen de wijzigingen.

Conclusie

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor cloudopslag, en in deze markt is heel veel concurrentie te vinden. Strato kiest in elk geval voor een unieke benadering en weet zich met HiDrive duidelijk te onderscheiden. De prijs is zeer scherp, het beheer is eenvoudig en je kan met flink wat gebruikers direct aan de slag, zonder dat het prijskaartje extreem oploopt. Iedereen kan beschikken over zijn eigen persoonlijke map, maar ook data delen in een publieke map. HiDrive is ook op een tiental manieren benaderbaar en niet alleen via de website en bijbehorende apps. Dit betekent ook dat HiDrive geschikt is om bijvoorbeeld ingezet te worden als fallbacklocatie voor backups. Zodat de gevoelige persoonlijke of bedrijfsdata ook op een externe locatie is opgeslagen. Verder bieden de datacenters in Duitsland een veilige plaats waar de data is beschermd door de strenge Duitse privacywetgeving. Perfect is HiDrive zeker niet, de apps werken op zich prima, maar de macOS-app kan nog wel wat meer aandacht gebruiken. Ook het koppelen van HiDrive in macOS werkt zeker niet vlekkeloos. In Windows werkt de applicatie echter zonder problemen. De vertalingen laten hier en daar te wensen over, verplaatsen is niet hetzelfde als verwijderen. Verder zou Strato er verstandig aan doen de beta-omgeving snel af te maken en de mogelijkheid toe te voegen om meer publieke mappen te maken, waarbij je kan instellen welke gebruikers wel of geen toegang hebben. Voor de systeembeheerder of eigenaar van het bedrijf is het een eitje om alles te beheren via het controlepaneel, waardoor dit product zeer geschikt is voor kleine ondernemers.  
7.0
  • Goedkoop;
  • Eenvoudig;
  • Makkelijk te integreren door alle protocollen;
  • macOS-ondersteuning niet vlekkeloos;
  • Vertalingen laten te wensen over;
  • Webinterface kan likje verf gebruiken;