3min

Tags in dit artikel

, ,

Opslag, locatie en snelheid

Zoals vermeld op de eerste pagina biedt Strato zijn abonnementen aan in verschillende vormen, waarbij de opslagcapaciteit leidend is. Het begint bij 50GB en loopt vervolgens op naar 100GB, 250GB, 2048GB en 5120GB. Als je eenmaal de 5TB in gebruik hebt, kan je op dit moment in principe niet upgraden. Strato biedt op dit moment nog geen grotere HiDrive-pakketten of uitbreidingen aan, het bedrijf geeft aan dat je wel een extra abonnement kan afsluiten. Verder stelt het bedrijf dat er op dit moment nog geen behoefte lijkt te zijn voor meer opslagcapaciteit, de meeste bedrijven hebben hier voldoende aan, mocht dat veranderen zal Strato zeker overwegen grotere pakketten aan te bieden.

Locatie

Waar we ook even bij stil willen staan is de datalocatie. Er is tegenwoordig een ruime keuze aan cloudopslagproviders, maar niet alle providers zijn even transparant in waar de data worden opgeslagen. Zo slaat Dropbox normaliter al zijn data op in de Verenigde Staten, het bedrijf heeft in Europa en Azië alleen zogenaamde points of presence, die direct gekoppeld zijn aan de datacenters in de Verenigde Staten. Wel is er tegen meerprijs op aanvraag een mogelijkheid om data in Duitsland te parkeren. Dit is echter alleen voor enterprise-klanten beschikbaar. Box biedt de mogelijkheid om data op te slaan in Duitsland, hiervoor maakt het gebruik van partners zoals Amazon en IBM. Google en Microsoft hebben beide datacenters in Nederland, maar het is niet duidelijk of je Google Drive of Microsoft OneDrive-data nu ook in Nederland wordt opgeslagen of waar eventuele backups naar toe gaan. Het ligt voor de hand dat de data in Nederland worden opgeslagen, maar helemaal duidelijk is dat niet. Als we kijken bij Strato dan is dit wel heel transparant. Strato heeft twee datacenters in Duitsland en daar worden alle data opgeslagen, ook de backups. Hierdoor is de geografische locatie van je data duidelijk, daarnaast valt de data onder de extreem strenge Duitse privacywet, waardoor je er zeker van bent dat niet jan en alleman zal meelezen. (ISO 27001)

Snelheid

Het opslaan van data in Duitsland zou in theorie niet zoveel verschil moeten maken met het opslaan van data in Nederland. We hebben dit getest, door middel van een simpel mapje met 19 foto’s (39,9MB), het synchroniseren hiervan duurde zo’n 27 seconden via de HiDrive-app. Hetzelfde mapje hebben we ook gesynchroniseerd naar onze OneDrive for Business-account, hier duurde het slechts 18 seconden. Dat het iets trager is lijkt overigens meer te maken te maken met de programmeercode van de app dan met de serverlocatie van Strato. We hebben namelijk vanuit onze datacenterlocatie een bestand van 1,9GB naar onze HiDrive gesynchroniseerd via rsync, dit duurde slechts 47 seconden. Dat is 39,23MB/s. Weinig te klagen dus. Het enige puntje van kritiek dat we kunnen hebben, is dat Strato geen end-to-end encryptie biedt waarbij alleen de eindgebruiker de sleutel heeft. De data op de servers is weliswaar versleuteld, maar eventueel wel toegankelijk voor Strato of overheden. Strato heeft laten weten deze feature wel in ontwikkeling te hebben, wanneer we deze kunnen verwachten is niet duidelijk.