Abonneer je gratis op Techzine!

Antimalware en firewall

Het eerste onderdeel dat ik hier onder de loep zal nemen is de antimalwaresectie en de firewall. Dat is een heel brede categorie die bestaat uit de belangrijkste methoden om je computer tegen virussen en andere soorten malware te beschermen. Deze functionaliteiten zijn terug te vinden in het beschermingsvenster. Dit is het openingsscherm van de instellingen.

Anti-Virus
Anti-Virus scant alle geopende, opgeslagen en actieve bestanden op je computer op virussen en andere malware. Als je een programma probeert te openen, controleert Anti-Virus of de iChecker- en iSwift-databases informatie over dit bestand bevatten. Vervolgens besluit de scanner automatisch of het al dan niet nodig is om actie te ondernemen.

Het is mogelijk om het beschermingsniveau van Anti-Virus aan te passen. Zo kun je veranderingen aanbrengen in het bereik – dus welke schijven het programma scant – en de bestandstypen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat het programma bestanden scant op basis van bepaalde extensies. Ook de scanmethode kun je naar je eigen wensen aanpassen. De heuristische analyse kun je instellen van oppervlakkig tot gedetailleerd. Dit is een analysemethode om malware te detecteren die nog niet in de database beschreven is.


Ten slotte is het bij Anti-Virus mogelijk om in te stellen welke actie Kaspersky moet ondernemen als het een virus detecteert. Standaard is de suite ingesteld om de juiste actie automatisch te selecteren, maar je kunt instellen dat Kaspersky het bestand desinfecteert of verwijdert.

Als we AV-Test mogen geloven presteert de antivirusfunctie van dit beveiligingspakket zeer goed. Bij een test waarbij bijna een kwart miljoen malwareprogramma’s werden losgelaten, wist Kaspersky Internet Security 2012 maar liefst 99 procent van alle malware te blokkeren. Daarmee scoort Kaspersky ruim boven het gemiddelde van de gehele sector (97 procent). Hiervoor krijgt het beveiligingspakket een maximale score van 6 punten van het AV-Testpanel.

Wel plaatst Techzine hier een kleine kanttekening bij. Volgens de resultaten van AV-Test scoort het beveiligingsprogramma van Kaspersky op twee punten minder goed dan zijn concurrenten: het detecteren en verwijderen van actieve malware. Op het eerste punt behaalt Kaspersky Internet Security 2012 een score van 93 procent, op het tweede punt 88 procent. De meeste betaalde beveiligingsprogramma’s – en zelfs het kosteloze AVG – scoren op deze punten beter dan Kaspersky. Daar valt dus nog een wereld te winnen voor het Russische beveiligingsbedrijf.

IM Anti-Virus
Een andere optie die je beschermt tegen kwaadwillenden is IM Anti-Virus. IM staat voor instantmessenger. Dit zijn chatprogramma’s waarmee je rechtstreeks met een andere gebruiker kunt communiceren zoals MSN, Yahoo! Messenger, Google Talk of ICQ. Het is in theorie denkbaar dat degene waar je mee chat verdachte links of malafide programma’s naar je doorstuurt. IM Anti-Virus onderschept deze berichten en scant ze op gevaarlijke inhoud.