Inleiding

Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky is opgericht in 1997 door de huidige CEO Eugene Kaspersky. Het hoofdkantoor staat in Moskou, maar het bedrijf heeft eveneens filialen in Europa, het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Wereldwijd heeft Kaspersky zo’n 1500 medewerkers in dienst.

Kaspersky Internet Security, het softwarepakket dat in deze review centraal staat, is slechts een van consumentenproducten die Kaspersky verkoopt: voor thuisgebruikers heeft het beveiligingsbedrijf ook nog Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Pure, Kaspersky Mobile Security en Kaspersky Anti-Virus voor de Mac. Daarnaast biedt het bedrijf nog een aantal producten aan voor ondernemers die hun bedrijfsnetwerk willen beveiligen.

Kaspersky is een gevestigde speler op de markt van beveiligingssoftware en om zich te profileren wil het bedrijf soms nog wel eens hard uithalen naar de concurrent. Zo noemde Kaspersky het rapport dat beveiligingsbedrijf McAfee half augustus presenteerde "broddelwerk" waarmee McAfee, volgens Kaspersky, bewust angst en paniek wil zaaien. In dit rapport analyseerde McAfee naar eigen zeggen de grootste cyberaanval die ooit heeft plaatsgevonden. Volgens Kaspersky was de aanval helemaal niet zo bijzonder: er was geen bewijs dat de hacker vertrouwelijke informatie had buitgemaakt en zijn werkwijze was "zeer amateuristisch".

Onlangs toonde Kaspersky aan dat heel veel malware in Nederland gehost wordt en dat het land een groot besmettingsrisico heeft. Wereldwijd staat Nederland volgens het Russische beveiligingsbedrijf op de vijfde plaats. Tegelijkertijd benadrukte het bedrijf dat Nederland het zeer goed doet als het gaat om het bestrijden van de verspreiding van malware.

Lovende woorden van Kaspersky over de inzet van de Nederlandse politie en overheid ter bestrijding van malware, maar kunnen we bij Techzine in dezelfde bewoordingen spreken over Kaspersky Internet Security 2012, de nieuwste beveiligingssoftware van Kaspersky voor de consument?

Je leest het in deze review.