3min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Na enig uitstel is het dan binnenkort tijd voor Intel om de Ivy Bridge-processoren op de markt te brengen. Ivy Bridge is de derde generatie processoren die toebehoort aan de Intel Core-reeks. Met de introductie van Ivy Bridge richt Intel zich naar eigen zeggen op het aanbieden van een processor die robuuste platformeigenschappen mogelijk maakt, alsook flexibele overklokresultaten en een hoge responsitiviteit van het systeem.

Ivy Bridge is de zogenaamde ‘Tock’ uit Intel’s ‘Tick-Tock’-strategie. Bij de ‘Tick’ richt Intel zich voornamelijk op het introduceren van nieuwe functies. Zo werd bij Sandy Bridge een grafische kern in de processor gebouwd, maar werd ook de PCI-Express en geheugen-controller in de processor geïntegreerd. Bij de zogenaamde Tock worden er weinig nieuwe features in de processor gebouwd, maar richt Intel zich op een nieuw productieproces. Zo wordt Sandy Bridge gemaakt middels een 32 nanometer-procedé, maar Ivy Bridge wordt gemaakt met een 22 nm-procedé. Dit levert allerlei voordelen op. Zo zou Ivy Bridge bijvoorbeeld zuiniger om moeten springen met energie. Het is echter niet zo dat er helemaal geen nieuwe mogelijkheden beschikbaar komen, één van de grootste verbeteringen in Ivy Bridge is dat er nu ook ondersteuning is voor DirectX 11.

Intel heeft haar strategie voor consumentenprocessoren in grote lijnen voor een half decennium uitgezet. De Tick-Tock-strategie zal nog enige tijd behouden blijven. Zo komt er na Ivy Bridge de volgende Tick, wat Haswell zal zijn. Haswell wordt net als zijn voorganger op 22 nm. gebakken maar zal weer nieuwe features toevoegen. Vervolgens wordt met opvolger Broadwell gericht op het kleiner maken van de die, ofwel een verkleining van het productieprocedé. Intel stapt volgens haar planning dan over op 14 nm. Dit procedé wordt ook gebruikt voor Skylake, welke Broadwell opvolgt, waarna met Skymont overgestapt wordt op 10 nm.

Intel had er een dik jaar voor nodig om Ivy Bridge klaar te maken om Sandy Bridge op te volgen. Als Intel tussen elke nieuwe processorreeks ongeveer zoveel tijd nodig heeft, kan men er vanuit gaan dat deze planning over een periode van ongeveer 5 jaar gespreid kan worden.

Wij ontvingen van Intel de Core i7 3770K, het topmodel van de Ivy Bridge-reeks. Deze processor heeft de beschikking over vier cores die per core twee draadjes kunnen afhandelen. De processor draait standaard op een kloksnelheid van 3,5 GHz maar kent tevens een Turbo-mode waarmee de kloksnelheid, wanneer daar behoefte aan zou zijn, automatisch verhoogd wordt naar 3,9 GHz.

Sinds de Sandy Bridge-reeks neemt Intel ook het grafische gedeelte van het systeem voor haar rekening, mocht hier behoefte aan zijn. De Sandy Bridge-reeks werd geïntroduceerd met de Intel HD 2000 of 3000 aan boord, de Ivy Bridge-reeks heeft wat dit betreft een upgrade gehad, het grafische werk wordt nu door een HD 2500 of 4000 afgehandeld, afhankelijk van het processormodel.

Zoals we gewend zijn van Intel worden de processoren in drie lijnen opgedeeld: Core i7, Core i5 en Core i3. Processoren uit de Core i7-reeks behoren tot de absolute topproducten. Je krijgt de beste performance, maar betaalt hier uiteraard ook voor. De Core i5-reeks houdt het midden tussen performance, grafische kracht en prijs terwijl de Core i3-processoren zich richten op het leveren van een goede multitask-ervaring voor een acceptabele prijs.



Op bovenstaande afbeelding is de architectuur van de die van een Ivy Bridge-processor te zien, in dit geval een quadcore. Duidelijk is dat de grafische kern veruit het grootste deel inneemt van de kern, hoewel ook het L3-cache een aanzienlijk deel inneemt terwijl de vier cores relatief klein zijn.