Review: Samsung Galaxy S4 mini (GT-I9195)

Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Samsung kwam in april dit jaar met zijn nieuwe vlaggenschip op de proppen: de Samsung Galaxy S4 (review). Wij namen dit toestel al snel onder de loep en vonden het op bijna elk punt een sterke verbetering ten opzichte van de Galaxy S III (review), alleen was de plastic behuizing van het toestel ons een doorn in het oog -het voelde een beetje goedkoop aan voor een high-end smartphone- en liet het toestel qua accuduur te wensen over.

Een halfjaar na de Galaxy S III verscheen de Galaxy S III mini (review). Er was toen al een gat dat gevuld moest worden op de smartphonemarkt, door een iets kleiner en goedkoper toestel, en de Galaxy S III mini was gebouwd om dat gat te vullen. De grootste nadelen met dat toestel zaten in de prestaties, maar de prijs/kwaliteitsverhouding was wel in orde. Daarnaast waren we ook te spreken over het scherm, de accuduur en de specificaties.

Ditmaal is Samsung er wat sneller bij en brengt het dus al na drie maanden een kleinere versie van zijn nieuwste vlaggenschip uit. Ik heb het natuurlijk over de Samsung Galaxy S4 mini, die opnieuw probeert een net iets ander marktsegment aan te spreken dan zijn grote broer dat doet.

Overigens komen er nog meer Galaxy S4-varianten aan, zoals de Zoom en de Active. De Zoom is een soort hybride tussen een digitale fotocamera en een smartphone, de Active is waterdicht en heeft daardoor een iets ander ontwerp.


De Samsung Galaxy S4 mini vinden we in de prijsvergelijker van Techzine op dit moment terug voor zo’n 375 euro. Als ik wat concurrenten moet identificeren voor de Galaxy S4 mini, dan is het eerste toestel dat natuurlijk relevant is de HTC One mini. De HTC One staat al lijnrecht tegenover de Samsung Galaxy S4 en scoort in veel reviews beter dan Samsungs toestel, maar desondanks zijn de verkoopcijfers van de Galaxy S4 aanzienlijk beter dan die van de One, waarschijnlijk mede doordat het Galaxy-merk over de afgelopen jaren veel sterker is gebleken dan HTC’s One-reeks.

De twee fabrikanten staan nu dus ook recht tegenover elkaar in dit marktsegment, zeker ook omdat ze ongeveer tegelijkertijd hun kleinere toestellen uitbrengen. De HTC One mini moet echter inleveren op, logischerwijs de schermgrootte (4,3 inch), en heeft een dualcore- in plaats van een quadcoreprocessor. De One mini heeft ook geen optische stabilisator, geen IR-blaster en een kleinere accu. Dat alles verlaagt de prijs van de One mini naar 429 euro, in plaats van 550 euro voor zijn grote broer.

Als we nog naar andere concurrenten gaan kijken, waarbij we dan vooral letten op schermgrootte of prijs gezien dat waarschijnlijk de belangrijkste redenen zijn om te kiezen voor de Galaxy S4 mini, zien we nog Apple’s iPhone 4 en iPhone 5, waarbij vooral de eerste ook nog in dezelfde prijsklasse zit als de Galaxy S4 mini. Qua prijs zien we verder de Google Nexus 4, BlackBerry Z10 en ook de Samsung Galaxy S III.

De enige andere belangrijke concurrent is dan de vorige versie, de Galaxy S III mini. Als je toch een kleiner toestel wilt, waarom dan ook niet meteen wat geld besparen en de vorige versie nemen. De Galaxy S III mini kost nu nog maar slechts 230 euro.

Model Prijs
Nokia Lumia 920 (review) 340 euro
Apple iPhone 4 350 euro
Google Nexus 4 360 euro
Samsung Galaxy S III (review) 380 euro
Sony Xperia V (review) 390 euro
Samsung Galaxy Note II (review) 430 euro
HTC One mini 450 euro
BlackBerry Z10 (review) 430 euro