3min Devices

Review: Samsung Galaxy S5 mini – Beter dan voorgangers

Introductie

Samsung introduceert sinds de Galaxy S III een mini-variant van deze reeks en bij de Galaxy S5 was het niet anders. Wat ook niet anders is, is dat de Galaxy S5 mini opnieuw flink heeft moeten inleveren wat betreft hardware, ten goede van de prijs. Samsung hanteert wat dit betreft dezelfde strategie als HTC en LG, terwijl Sony er juist voor opteert om de kleinere variant zoveel mogelijk overeen te laten komen met het topmodel.

Op functioneel gebied hoef je desondanks niet veel te missen. De Galaxy S5 mini is bijvoorbeeld gewoon waterdicht, ondanks dat de USB-poort niet voorzien is van een klepje. Ook heeft de smartphone op de achterkant een hartslagmeter, kan je met je vingerafdruk het toestel ontgrendelen en is er een mode om superzuinig met het laatste restje accucapaciteit om te springen. Dat zijn zaken die Samsung met de Galaxy S5 voor het eerst introduceerde, maar waarover de Galaxy S5 mini dus ook gewoon beschikt.

Review: Samsung Galaxy S5 mini – Beter dan voorgangers
De Galaxy S5 en Galaxy S5 mini naast elkaar

De Galaxy S5 mini is uiteraard kleiner dan het normale model. Maar hoeveel kleiner? Zo’n 7,5 procent slechts. Dat valt op papier dus best mee, maar dat komt voornamelijk doordat de Galaxy S5 mini een stukje dikker is dan zijn grote broer. Als je de twee immers in de hand houdt, voel je wel een gigantisch verschil in afmetingen. Qua verschijning zijn de Galaxy S5 en Galaxy S5 mini zoals het hoort als twee druppels water, minus de afmetingen natuurlijk.

In onderstaande tabel vind je een greep uit het assortiment van toestellen met een vergelijkbare schermgrootte en prijs. Het aanbod is in deze prijsregio in mijn optiek redelijk schaars. Dat komt doordat fabrikanten ook bij goedkope toestellen steeds vaker opteren voor schermen van minimaal 5 inch.

Model Prijs (afgerond)
Samsung Galaxy S4 mini (review) 220 euro
HTC Desire 610 (review) 235 euro
Alcatel One Touch Idol Alpha (review) 280 euro
Samsung Galaxy S5 mini 320 euro
Sony Xperia Z1 Compact (review) 325 euro
HTC One mini 2 365 euro

De Samsung Galaxy S5 mini had bij introductie een adviesprijs van 479 euro. Zoals in bovenstaande tabel te zien is, duiken winkeliers inmiddels riant onder deze prijs, het toestel is inmiddels ook al geruime tijd op de markt maar Techzine ziet nu pas kans om een recensie eraan toe te wijden.

De Galaxy S5 mini is officieel alleen verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart. In de prijsvergelijker van Techzine kan je echter ook een blauwe of kopergouden variant terugvinden, mocht een kleurtje meer je ding zijn.