3min

Introductie

Het was een lange zit, maar de langverwachte Samsung Galaxy S4 is dan eindelijk gearriveerd. De komst van Samsung’s nieuwe topmodel is zoals gebruikelijk voorafgegaan door ontelbaar veel geruchten en inmiddels weten we wat daar wel en niet van waar was. Op uiterlijk vertoon is de Galaxy S4 op het eerste oog vrijwel hetzelfde als de Galaxy S III, behoudens een groter scherm en enkele details. Het ontwerp van de smartphone is voor de eerste keer niet echt veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Dat is iets wat voorheen enkel Apple min of meer kon maken, al leverde ook dat commentaar op.

Dat zelfde uiterlijk kwam Samsung op een storm van kritiek te staan. Men had verwacht dat de Koreanen zich zouden wagen aan een meer duurzame behuizing, in plaats van het plastic dat sinds oudsher gebruikt wordt. Deze verwachting bestond overigens ook al toen de Galaxy S III zijn opwachting maakte. Ook bij de Galaxy S4 bleken dit dus onjuiste geruchten en werd het bekende plastic gebruikt als huls voor de Galaxy S4. Dat schijnen Aziaten overigens niet zo erg te vinden, maar in Europa en Noord-Amerika zijn we dankzij toestellen als Apple’s iPhone en meer recent de HTC One min of meer gewend geraakt aan topmodellen met afgewerkte, hoogstaande en stevige behuizingen van bijvoorbeeld aluminium. Die afwerking geeft de apparaten een hoogwaardiger gevoel. Uiteraard is dit ook voor elke westerse burger een kwestie van smaak en zal lang niet iedereen zich druk maken om het materiaalgebruik en hoe dat materiaal aanvoelt, maar het lijkt er desondanks wel op dat Samsung niet nogmaals een toptoestel in plastic zal hullen.

Een andere controverse rondom de Galaxy S4 was te doen om de binnenkant van de smartphone. In de basis zijn er namelijk twee verschillende versies, waarbij verschil zit in de gebruikte chipset. De ene versie wordt voorzien van Samsung’s eigen Exynos 5-chipset bestaande uit acht rekenkernen, de andere versie krijgt een Snapdragon 600-chipset met vier rekenkernen. Exynos 5 heeft vier Cortex A15-chips en vier extra Cortex A7-chips voor een energiebesparende stand. Door een te lage productiecapaciteit kan Samsung niet alle toestellen van de eigen chipset voorzien, ook al zou het dat wel willen. In Nederland moeten we het om die reden doen met de Snapdragon 600-variant, op papier toch de mindere van de twee als je kijkt naar de accuduur.


Hoe dan ook, we moeten het doen met wat we krijgen en ook dat zal Samsung kennende waarschijnlijk een fenomenale telefoon zijn. Afgaande op de specificaties zet Samsung opnieuw op verschillende gebieden een grote stap voorwaarts ten opzichte van de vorige Galaxy S-telefoon, maar hoe groot die stap precies is zal verderop in dit artikel blijken.

Overigens zijn prestaties lang niet meer de enige maatstaf voor hoe goed een smartphone werkelijk is. Android-fabrikanten moeten het doen met dezelfde software, maar geven er alle een eigen draai aan om elkaar af te troeven. Ook Samsung ziet die nood en heeft weer een handvol nieuwe functies ontwikkeld die het introduceert met de Galaxy S4. Ook die mogelijkheden gaan we aan de kaak stellen.

De Galaxy S4 komt in Nederland beschikbaar in zwart (Black Mist) en wit (White Frost), de mogelijkheid is er dat Samsung op termijn nog met andere uitvoeringen op de proppen komt. Daar is nu nog niks over te zeggen. Je vindt beide modellen op het moment in Techzine’s prijsvergelijker terug met een prijskaartje vanaf ongeveer 680 euro. Het gaat dan om de versie met 16 GB opslagruimte, Samsung maakt ook versies met 32 en 64 GB opslagruimte, maar die vind je voorlopig nog niet in de winkels.