2min

Tags in dit artikel

, ,

Introductie

In het eerste kwartaal van dit jaar verscheen de HTC One op de markt, een toestel van 4,7 inch met een Full HD (1920×1080 pixels) resolutie en de behuizing was voornamelijk gemaakt van aluminium. Het toestel werd door veel media positief ontvangen, ook bij Techzine schreven we een uitgebreide review over dit toestel. De pluspunten waren destijds de goede prestaties, geluidskwaliteit, stevige behuizing en het goede scherm. De minpunten waren de tegenvallende Ultrapixel-camera, de plastic zijkanten, dat de telefoon makkelijk uit je hand glijdt en tot slot het beperkte notificatiecentrum in Android.

In deze review ga ik kijken wat HTC heeft gedaan met de HTC One mini. Is het slechts een goedkopere variant van de grote broer of heeft het bedrijf ook nog wat gedaan met de ontvangen kritiek? Ik vergelijk de HTC One mini dan ook deels met de grotere HTC One, maar ik zal het toestel ook vergelijken met de Galaxy S III mini en Galaxy S4 mini. De HTC One mini kost op het moment van schrijven ongeveer 425 euro, waarmee het toestel voor een mini-variant wel aan de prijzige kant is en meteen flink wat meer concurrentie voor zijn kiezen krijgt. Als we de prijs en het schermformaat als leidraad nemen, dan is de Xperia ZR ook een geduchte concurrent en wellicht ook de Huawei Ascend P6, al is die wel een stukje groter.

Model Prijs
Samsung Galaxy S III mini (review) 210 euro
Samsung Galaxy S4 mini (review) 335 euro
Huawei Ascend P6 (review) 360 euro
HTC One mini 440 euro
Sony Xperia ZR (review) 445 euro
HTC One (review) 535 euro

HTC is op dit moment een van de fabrikanten die het moeilijk heeft, het bedrijf verliest in een razend tempo marktaandeel aan de concurrentie en schreef afgelopen kwartaal voor de eerste keer ooit een verlies op. De grote vraag is of er nog wel toekomst is voor HTC of dat het bedrijf binnenkort genoodzaakt zal zijn zichzelf te verkopen aan een grotere partij met meer financiële middelen om actief te blijven op de smartphonemarkt.

Op dit moment is Samsung nog steeds marktleider, gevolgd door Apple. Daar ver achter komen de andere fabrikanten, op moment van schrijven heeft Huawei in onze regio de derde positie in handen, maar Sony, LG en Nokia timmeren hard aan de weg. Waar HTC op dit moment precies staat is onduidelijk maar als we moeten schatten dan bezet de fabrikant op dit moment de 6e of 7e plek.

Inmiddels hebben veel topmensen het schip (HTC) al verlaten, heeft ook Beats Audio zijn aandelen die in handen van HTC waren teruggekocht en lijkt de verkoop van het bedrijf aan Lenovo mogelijk aanstaande. Lenovo is op dit moment de grootste pc-fabrikant ter wereld en wil vanaf 2014 ook de Europese smartphonemarkt veroveren, met het inlijven van HTC zou Lenovo een goede zet doen omdat het dan meteen beschikt over flink wat verkoopkanalen en partners. Op dit moment is het echter nog niet zover, HTC is nog zelfstandig.