3min

Inleiding

Soms tref je weleens van die producten waarmee je alles behalve een vlekkeloos start hebt. De Acer Iconia W3 ligt inmiddels al een paar weken op de redactie, maar het daadwerkelijk recenseren van het product liet even op zich wachten. De tablet was namelijk niet meteen startklaar, bij het eerste gebruik moeten er eerst twee firmware-updates worden geïnstalleerd, om vervolgens over te gaan tot het installeren van een hele lading Windows 8-updates en tot slot de grote update naar Windows 8.1.

Het installeren van de firmware-updates ging nog redelijk soepel, maar het installeren van alle Windows 8-updates was echt een hele klus en verliep niet bepaald soepel, het lijkt erop dat de WiFi-driver waarmee de Acer Iconia W3 wordt geleverd niet goed functioneert. Uiteindelijk heb ik gedurende een weekend om de zoveel uur naar de tablet gekeken en nieuwe updates geïnstalleerd. Uit de logs blijkt dat de drivers van de Intel Graphics Media-GPU niet kunnen worden geïnstalleerd. Dit is uiteraard niet hoe je een product in handen wilt krijgen en voor de gemiddelde consument is het al voldoende reden om het apparaat te retourneren naar de winkel. Het is te hopen dat Acer ervoor zorgt dat de winkelmodellen inmiddels zijn voorzien van alle update, zodat dit proces voorkomen wordt.

Na het installeren van alle updates en de update naar Windows 8.1 -behalve de grafische driver dus- kan ik wel zeggen dat de tablet nu wel goed en snel werkt. Hoe snel zal blijken uit de benchmarks, maar de problemen die ik in het begin had zijn grotendeels opgelost.


Acer heeft de eer om als eerste met een Windows 8-tablet op de markt te komen met een scherm kleiner dan 10 inch, misschien wel iets te snel, gezien bovenstaande problemen. De Acer Iconia W3 beschikt over een 8,1 inch-scherm. Als ik mijn eerste gevoel moet beschrijven bij de tablet, dan vind ik deze vrij zwaar voor een 8 inch-model en de kwaliteit van het beeldscherm is niet al te best.

Prijs en concurrentie


De Acer Iconia W3 is verkrijgbaar vanaf 250 euro met 32GB aan opslagcapaciteit. Het review-exemplaar dat wij hebben ontvangen is identiek aan dit model, maar dan met 64GB aan opslagcapaciteit en kost 350 euro.

De Iconia W3 was al enkele maanden beschikbaar in andere markten, maar pas sinds enkele weken ook in Nederland. Mijn gevoel zegt op voorhand al dat Acer deze tablet veel te laat op de markt heeft gebracht, maar wie weet word ik verderop in deze review nog blij verrast.

Model Prijs
Google Nexus 7 (2013) (review) 255 euro
Apple iPad mini (review) 265 euro
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 (review) 253 euro
Samsung Galaxy Note 8.0 (review) 319 euro
Acer Iconia W3 356 euro
Microsoft Surface 2 (review) 435 euro

Aangezien dit de eerste Windows 8-tablet is met een scherm kleiner dan 10 inch, is de concurrentie vaststellen ook wat lastig. Alle concurrentie op dit schermformaat is namelijk voorzien van Android of iOS als besturingssysteem. De enige concurrentie met Windows 8 is eigenlijk de Surface 2, maar deze tablet beschikt over een 10,6 inch-scherm. Voor de mensen die gewoon een Windows 8-tablet overwegen, kan de Surface 2 wel een alternatief zijn, maar qua formaat dus zeker niet.

Verder valt duidelijk op dat de Acer Iconia W3 de duurste 8 inch-tablet is in onze concurrentietabel, waardoor deze tablet op de volgende pagina’s zich echt zal moeten bewijzen.