Inleiding

Toshiba heeft als een van de eerste fabrikanten een 8 inch-tablet ontwikkeld met Windows 8.1. Toshiba is er dus erg snel bij en heeft gekozen voor een Intel-processor voor deze tablet. Een Intel Bay Trail-chip om precies te zien, een chip die eind vorig jaar is geïntroduceerd door Intel en waarmee Intel opnieuw een stap zet richting de mobiele producten.

Nu ik de tablet zo voor het eerst in mijn hand heb is mijn eerste gedachte echter niet: "Wat een innovatief product", maar eerder: "Misschien had Toshiba beter wat meer tijd kunnen uittrekken voor deze tablet", of dat ook terecht is zal verderop in de review moeten blijken.

De reden waarom ik zo denk, heeft te maken met de eerste indruk die de tablet maakt. De Toshiba Encore is nogal een dikke tablet, daarnaast zijn de bezels (de rand rond het scherm) in mijn optiek te dik voor een 8 inch-tablet en tot slot vind ik de tablet gewoon niet lekker in de hand liggen. Ik ben dus bij voorbaat nog niet echt enthousiast over de Encore WT8.

Prijs en concurrentie


Als we kijken naar de prijs en de concurrentie van deze tablet, dan moeten we vaststellen dat de grootste concurrent voor deze tablet de Acer Iconia W3 810 is. Dit is een tablet die ik al eerder aan een review onderwierp en met een beoordeling van een 4,6 ook niet echt geslaagd is. Ik kan op voorhand al wel zeggen dat de Toshiba Encore WT8 een stuk beter is dan deze Acer Iconia W3. De tablet werkt direct vanuit de doos en ik hoef dus geen kunstjes uit te halen om hem überhaupt werkend te krijgen. Daarnaast beschikt de Toshiba over een nieuwere Intel-chip.

De adviesprijs van de Toshiba-tablet is 299 euro, wat voor een Windows 8.1-tablet van dit formaat tot op heden een hele redelijke prijs is. Er zijn inmiddels verschillende fabrikanten die een 8-inch tablet met Windows 8.1 hebben uitgebracht en die hebben allemaal een prijskaartje rond de 300 euro. Buiten het Windows-ecosysteem zijn er ook voldoende concurrenten te vinden met Android en iOS.

Model Software Prijs
Acer Iconia W3 (review) Windows 8.1 249 euro
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 (review) Android 260 euro
Google Nexus 7 (2013) (review) Android 265 euro
Apple iPad mini (review) iOS 268 euro
Acer Iconia W4 Windows 8.1 299 euro
Toshiba Encore WT8-A-102 Windows 8.1 299 euro
Samsung Galaxy Note 8.0 (review) Android 319 euro
Lenovo IdeaPad Miix 2-8 Windows 8.1 335 euro
Microsoft Surface 2 (review) Windows 8.1 435 euro

Het mag duidelijk zijn op basis van bovenstaande tabel, dat de concurrentie in deze prijsklasse vrij groot is. Of Toshiba met deze tablet in staat is de bovenstaande concurrentie te verslaan zal verderop in deze review moeten blijken.