2min

Introductie

Medio april presenteerde Huawei zijn nieuwe vlaggenschip voor 2015, de Huawei P8. Inmiddels is het toestel enige tijd verkrijgbaar en hebben wij de nodige ervaring op kunnen doen met het toestel. Ik heb de afgelopen weken het toestel intensief gebruikt en ook de nodige software-updates voorbij zien komen die het toestel net even wat beter maken.

Huawei heeft een paar grote en een paar kleine wijzingen doorgevoerd in vergelijking tot de Huawei Ascend P7 (review) van vorig jaar. Om te beginnen is in de naamgeving het woordje Ascend komen te vervallen. Huawei zal in alle toekomstige toestellen het merkje Ascend achterwege gaan laten. Verder heeft het bedrijf dit jaar echt de focus gelegd op het verbeteren van de camera, onder andere door de toevoeging van een rgbw-sensor. Het ontwerp van het toestel is een duidelijke doorontwikkeling van het toestel van vorig jaar en hier en daar zijn qua ontwerp nog steeds wat overeenkomsten te vinden met Apple’s iPhone.


Softwarematig is Huawei zeker onderscheidend ten opzichte van andere Android-fabrikanten maar hier en daar zijn er ook wat gelijkenissen met iOS te vinden. Gelukkig weet Huawei het kopiëren binnen de perken te houden en zet het toch een geheel eigen ervaring en smartphone neer.

Huawei is een fabrikant die de afgelopen jaren voornamelijk aan de onderkant van de markt snel marktaandeel heeft veroverd, met veel verschillende goedkope smartphones. We zien echter ook dat de high-end smartphones van Huawei elk jaar een stukje beter worden en we steeds meer rekening moeten houden met de Chinese fabrikant. Ook dit jaar zien we weer de nodige verbeteringen en gaat de prijs ook een stukje omhoog. De adviesprijs van deze Huawei P8 is 499 euro, vorig jaar hanteerde het bedrijf een adviesprijs van 449 euro. Er is dit jaar ook nog een duurdere versie met een iets snellere processor en meer opslagcapaciteit maar die is in Nederland niet verkrijgbaar.

Huawei doet met dit toestel een poging om de concurrentie aan te gaan met de HTC One M9, LG G4 en natuurlijk de Samsung Galaxy S6, maar kan het zich daar ook aan meten? Dat zoek ik uit in deze review.