Vandaag een blogje van mijn hand, ik kwam wat voorbeelden tegen van tablet-applicaties op internet die ik jullie niet wilde onthouden. Er zijn een aantal tijdschriften die in een vroege fase zijn begonnen met het ontwikkelen van een iPad-applicatie, welke ze straks ook door willen trekken naar andere tablets. Het doel is om hun tijdschriften op een tablet beschikbaar te maken en dit op een leuke en vernieuwende manier te doen. Bekijk eerst even het eerste voorbeeld dat ik jullie wil laten zien.

Ik vermoed dat veel mensen net als ik wel het nieuws hebben gevolgd rond de iPad/tablets maar zich nog niet hebben verdiept in de applicaties die er straks op komen, mijn idee was dat het veel zou gaan lijken op bestaande iPhone en Android apps. Dat het beter kan als bestaande apps en beter zal worden hoop ik met 1 video al bewezen te hebben. Ik was in elk geval enorm onder de indruk en zie voldoende mogelijkheden voor tijdschriften in de toekomst, alleen niet op papier.

Ook in Nederland zijn er al bedrijven mee bezig, de telegraaf heeft een preview video gemaakt van haar iPad applicatie, laten we deze ook even bekijken.

We hebben nog meer video’s gevonden die de moeite waard zijn om te bekijken en Apple is niet alleen met een tablet en zal ook zeker de nodige concurrentie gaan krijgen.

Naast de iPad komen er natuurlijk op korte termijn nog veel meer tablets op de markt, wellicht beter dan de iPad, veel ook slechter vermoed ik, in elk geval komt er genoeg concurrentie, zeker op prijs. Apple maakt over het algemeen goede producten maar ze zijn vaak net iets duurder dan de concurrentie. Asus heeft al aangegeven met 3 tablets te komen voor de zomer, ook zijn er al berichten verschenen dat er minimaal 10 nieuwe tablets getoond zullen worden begin juni op de Computex (grote IT beurs in Taiwan).

Dit alles zorgt ervoor dat mensen over stroomt zullen gaan worden met reclames voor tablets en mensen/media die het erover hebben. Consumenten gaan vervolgens zichzelf afvragen, wat moet ik met z’n ding? Is het een toegevoegde waarde? Zal ik er één kopen?

Die laatste vraag wordt het belangrijkste, voor ons (Techzine) en andere media is het een overweging om ook actief te worden met een mooie tablet app, alleen voor ons als Nederlands medium moeten er in Nederland wel voldoende tablets verkocht worden wil het zinvol zijn. En daar ligt denk ik het probleem. Stel dat een half miljoen mensen binnen een jaar een tablet kopen, dan heb je een leuke markt om actief in te zijn.

Alleen als al die mensen allemaal een tablet kopen van een ander merk, en al die merken hun eigen platform gaan ontwikkelen met allemaal een andere programmeertaal, dan zie ik het somber in. Het is voor de media namelijk niet te doen om een app te bouwen voor 10 platformen. Apple zal haar platform niet gaan delen, dus de beste optie ligt waarschijnlijk bij Google, die kan met Android of wellicht met Chrome OS alle tablets gaat voorzien van een fatsoenlijk platform en hopelijk voorkomen dat we straks met 10 verschillende platformen te maken hebben.

Als laatste nog 2 video’s, een app voorbeeld van Outside magazine en de reclame van Apple voor de iPad die in Amerika op te televisie te zien is.