2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De mondiale tabletmarkt zal dit jaar sneller groeien dan verwacht. Dat is voornamelijk te danken aan Apple, dat eerder dit jaar de nieuwe iPad introduceerde en de prijzen van de iPad 2 naar beneden bijstelde.

Dat voorspelt marktonderzoeker International Data Corporation (IDC). Het onderzoeksbureau voorspelde eerder dat er dit jaar 106,1 miljoen tablets wereldwijd verscheept zouden worden. In een update stelt het IDC haar projectie naar boven bij naar 107,4 miljoen exemplaren. In 2013 worden er naar verwachting 142,8 miljoen tablets verscheept in plaats van de eerder ingeschatte 137,4 miljoen. In 2016 zullen volgens het onderzoeksbureau 222,1 miljoen tablets wereldwijd verscheept worden.

Volgens het IDC zal Apple opnieuw de grootste tabletleverancier zijn in 2012 met een marktaandeel van 62,5 procent. Een jaar eerder had het Amerikaanse technologiebedrijf nog een marktaandeel van 58,2 procent. Apple vertoont volgens het IDC geen tekenen van afzwakking in de verkoopcijfers. De marktonderzoeker voorspelt dat het aandeel van Apple op de tabletmarkt nog verder zal oplopen als het de iPad Mini zal introduceren. Al sinds de introductie van de originele iPad gaan er geruchten over een kleinere variant, de komst ervan is echter nog altijd zeer onzeker.


Apple’s succes gaat ten koste van Android-tablets. De marktonderzoeker voorspelt dat het marktaandeel van Android dit jaar zal teruglopen van 38,7 procent in 2011 naar 36,5 procent. De Canadese BlackBerry-maker Research In Motion (RIM) zal haar marktaandeel nog verder zien afnemen. Momenteel heeft RIM met haar PlayBook-tablets een marktaandeel van 1,7 procent. Dat zal dit jaar terugvallen naar een schamele 1 procent.

Ten aanzien van Windows 8-tablets doet IDC opvallend genoeg geen voorspellingen. Als tablets met dit mobiele besturingssysteem aanslaan, zal de marktonderzoeker haar voorspellingen vast en zeker bij moeten stellen. De onderzoekers verwachten niet dat Windows 8 tablets een flinke hap uit het marktaandeel van Apple en Android zullen nemen, maar ook deze systemen zullen mettertijd wel een plekje veroveren op de tabletmarkt.