4min

Vanmorgen vond het 4game event in Utrecht plaats waarbij diverse partijen betrokken waren. Het evenement was een samenwerking tussen Sitecom, Rockstar, Ziggo en UPC. Het idee was vrij online gamen zonder lag met Red Dead Redemption via een Sitecom Gaming Router en het netwerk van Ziggo en UPC. De pers moet het op het Ziggo kantoor opnemen tegen de pers bij het UPC kantoor.

De belangrijkste feiten van deze ochtend zijn de release van Red Dead Redemption voor de PS3 en Xbox 360 en de release van de Sitecom Gaming Router 2th generation.

Om toch even kort de game aan te halen; ik hou niet van cowboys, ik heb niks met cowboys, ben al helemaal geen Lucky Luke, maar deze game ziet er vet uit en speelt goed weg. De game is van de makers van GTA IV en het is ook één van de duurste games ooit gemaakt en dat kan je ook wel zien. Voor iedereen die niks met cowboys heeft, toch maar even uit proberen! Binnenkort zal er op Techzine een review van Red Dead Redemption verschijnen geschreven door Angeloonie.


Dan de gaming router van Sitecom. De eerste versie hadden wij in 2008 al getest op Techzine en deze kreeg een Must Have award voor het idee en de uitwerking. Sitecom heeft nu een tweede versie van deze router op de markt gebracht, alle bugs en tekortkomingen zijn weggepoetst, de hardware aan de binnenkant is geüpgraded, de techniek verbeterd en de snelheid is omhoog gegaan. Eigenlijk alles wat je mag verwachten van een vernieuwde versie die twee jaar na de eerste versie op de markt komt.

Deze nieuwe versie beschikt over 4 lan poorten van ieder 1 Gigabit, een WAN-poort van 1 gigabit en een USB 2.0-poort voor een NAS of printer. Op draadloos gebiedt is deze router veelal hetzelfde alleen zijn de technieken verbeterd. De router ondersteunt zowel 2,4 GHz als de 5 GHz band.

Het belangrijkste wapenfeit van deze router en zijn voorganger is uiteindelijk toch de streamengine, dit is een hardwarematige chip die een QOS-service draait. QOS staat voor Quality of Services en zorgt ervoor dat er een bepaalde bandbreedte altijd gereserveerd blijft voor andere doeleinde. Bijvoorbeeld zodat meerdere mensen op een thuisnetwerk fatsoenlijk kunnen internetten als zoonlief Usenet even open zet. Het verschil tussen een normale router met QOS en deze router is dat deze het gameverkeer altijd voorrang geeft. Gameverkeer heeft dus altijd de allerhoogste prioriteit.

Voorbeeld: je hebt een basis internetabonnement waarvan de snelheid niet extreem hoog is en je vriendin zit op Youtube filmpjes te kijken of naar IP TV en jij besluit even lekker online te gaan gamen. Jouw spel zal dan soepel lopen maar het Youtube of IP TV-beeld gaan haperen want die wordt dan volledig afgeknepen zodat jij goed kan gamen.


Vanmorgen was er een online game sessie georganiseerd waarbij de router in de praktijk getest zou worden. Een echte test was het niet, die bewaren we nog maar even voor de review, maar het was wel een leuke test. Een deel van de pers was bij Ziggo aanwezig op kantoor in Utrecht, en een deel was bij UPC op kantoor aanwezig in Amsterdam. Beide locaties waren voorzien van een webcam en acht Xbox 360 consoles waarmee online Red Dead Redemption tegen elkaar werd gespeeld. Ik kan niet anders zeggen dan dat het soepel ging, dus de eerste proef heeft de router doorstaan en de verbindingen over het Ziggo- en UPC netwerk ging ook zonder problemen, via via begreep ik echter wel dat Ziggo een één Gigabit verbinding op kantoor heeft liggen, van UPC ben ik niet op de hoogte maar het zal allicht geen onstabiele 12 Mbit ADSL-lijn van Tele2 zijn die Techzine op kantoor heeft liggen. Ik kan je vertellen dat de pers bij Ziggo op kantoor heeft gewonnen dus mocht je elders iets anders lezen, dan is het een leugen! Uiteraard mede dankzij de inzet van mijzelf, het paardje rijden en cowboy schieten ging mij niet slecht af.

Al met al was het een leuk, maar vooral origineel en creatief event, met een game die een stuk beter was dan ik had verwacht. Cowboys leken mij niet echt het meest geweldige thema maar er is goed over nagedacht en het is vooral goed uitgewerkt. Rockstar noemde de multiplayer van GTA IV dan ook een begin en een leerproces, online gamen in een open wereld, alles wat daarvan is geleerd is terug te vinden in Red Dead Redemption!

De router presteerde overigens prima, er hebben zich geen incidenten of lag voorgedaan maar er hangt wel een pittig prijskaartje aan van 169,99 euro, of hij dat ook waard is bewaar ik nog even voor de review als ik hem goed aan de tand heb kunnen voelen.