3min

Tags in dit artikel

, ,

Singleplayer

Intro


Het verhaal van Red Dead Redemption (RDR) neemt je mee naar het wilde westen van begin 20e eeuw, 1911 om precies te zijn. Jij bent John Marston, een vogelvrij verklaarde, die gechanteerd wordt door de overheid. Ze hebben namelijk zijn vrouw en zoon weggenomen en in ruil voor hun vrijheid moet John zijn oude bendeleden vermoorden. Aangezien John geen keus meer heeft, gaat hij naar New Austin om daar het eerste bendelid te confronteren. Dit verloopt echter niet zoals gepland, en John wordt neergeschoten en voor dood achter gelaten. Gelukkig komt er een boerin langs die hem helpt en laat verzorgen. Nadat hij hersteld is van zijn wonden begint zijn, en jouw, avontuur pas echt.


Adembenemende landschappen


RDR is een free-roaming game in de stijl van GTA IV, je bent dus vrij om te gaan en staan waar jij wilt binnen de spelwereld.
Het eerste dat opvalt in het spel is het uitgestrekte en diverse landschap waarin je dit kunt doen.
De regio waarin het spel begint is een omgeving met voornamelijk prairies en boerderijen. Tijdens je gaan en staan kom je de meest diverse landschappen en steden tegen. Zo is er Armadillo, een typisch Western-dorp met zijn saloon, treinstation en wat winkeltjes. Of neem bijvoorbeeld Tumbleweed, een eens levendig dorp dat in verval is geraakt en nu een spookstad is.
Later in het spel zul je ook naar Mexico vertrekken. Het landschap veranderd hier nog meer, en is het meest betoverende dat ik tot nu toe in een spel heb gezien. Woestijngebieden die afgewisseld worden met prachtige dorpjes en gigantische rotsformaties. Zo is er zelfs een ware kopie van Monument Valley in het spel aanwezig. De sfeer die in dit gebied hangt is fantastisch, het gevoel dat je krijgt als je op je paard, bij zonsondergang door de woestijn galoppeert is ongeëvenaard.
Van prairie, woestijn, rotsformatie, bos, waterval, besneeuwde bergtop, plattelandsdorp tot grote stad; alles zit er in.


Free roam


Uiteraard zit je vast aan de verhaallijn, maar naast die missies ben je vrij om te doen waar je zin in hebt. Het voornaamste transportmiddel in het spel, naast de benenwagen, is je paard. Er zijn verschillende soorten paarden in het spel die je kunt temmen of kopen. Het paardrijden is erg goed uitgevoerd, als is het in het begin even wennen voordat het soepel gaat.
Tijdens het rondrijden in de spelwereld kunnen er diverse gebeurtenissen plaatsvinden. Zo kun je door een vreemdeling om hulp gevraagd worden omdat iemand zijn paard of wagen heeft gestolen. Of je komt iemand tegen die op de vlucht is voor een roofdier en jou om hulp vraagt. Ook overvallen en willekeurige schietpartijen zijn niet ongewoon. Het past allemaal perfect in het Western sfeertje.


Activiteiten


Zoals ik al zei ben je naast de verhaallijn vrij om iets anders te gaan doen. Zo kun je bijvoorbeeld op gezochte criminelen jagen, paarden temmen, gokken (onder andere poker, armdrukken en blackjack) of veedrijven.
Ook is jagen een groot onderdeel van het spel, er is namelijk een levendige flora en fauna aanwezig. Je kunt vele soorten vogels uit de lucht schieten en op onder andere coyote’s, wolven, herten of zelfs grizzlyberen en poema’s jagen. Van deze dieren kun je dan hun vellen, tanden of veren meenemen en verkopen. Hier zit ook een handelselement in, want bijvoorbeeld berenvellen leveren veel meer op in Mexico, waar geen beren zijn, dan in de dorpjes in de bosgebieden.
Het leuke is dat de dieren onderling ook op elkaar jagen. Zo heb ik een poema betrapt die achter een hert aanzat. Ook coyote’s en slangen houden niet echt van elkaar en maken elkaar met plezier af. De dieren vertonen erg realistisch gedrag en zijn een geweldige toevoeging aan de spelwereld.