TechDays 2016: Veel aandacht voor Azure

Microsoft besteedt tijdens de TechDays veel tijd aan Azure, het cloudplatform van het bedrijf. Het aantal Azure-producten is inmiddels flink uitgebreid en de mogelijkheden zijn dan ook legio. Voor bedrijven die applicaties of servers naar de cloud willen verplaatsen en Azure overwegen is dit zonder twijfel een goed evenement.

In totaal zijn er tijdens de TechDays meer dan 25 sessies die gericht zijn op Azure en daarnaast zal het woord Azure in de andere sessies ook ongetwijfeld een aantal keer voorbijkomen. Alle producten die Microsoft tegenwoordig ontwikkeld zijn op een of andere manier wel verbonden aan het Azure-platform.

Vroeger moesten we alle rekenkracht en opslag in huis hebben, maar tegenwoordig verplaatsen we steeds meer naar de cloud, de meeste simpele reden hiervoor is dat het makkelijker is, maar in veel gevallen ook goedkoper.

We kunnen welk een lijst maken met alle Azure-sessies maar die lijst is gewoon veel te lang, daarom een aantal belangrijke Azure-sessies op een rij:

  • Architecting your Azure Solution;
  • Azure and its Competitors: The Big Picture;
  • Azure Portal – building large scale Single Page Applications;
  • Bringing Azure-like services to your on premises datacenter together with Windows 2016 and Nutanix;
  • Creating an Azure Vending Machine to show the possibilites of Azure;
  • Lift and shift your Enterprise to the Azure Cloud with Azure Site Recovery;
  • Let Azure Web Jobs do the heavy lifting for you (and grab a beer);
  • Scary, I can hear your thoughts – What will Azure AD do for me?
  • Serverless Computation with Azure Functions;

Met Azure kan je uiteraard alle kanten op, in de bovenstaande lijst hebben we vooral gefocust op de basis, waar Azure mee is begonnen. Met het virtualiseren van servers in de cloud. Inmiddels is het aanbod veel breder met SQL-servers en Big Data-oplossingen. In bovenstaande sessies gaat het vooral om het inrichten of opzetten van een eigen applicatie of serverpark.

Voor oplossingen die bestaan uit meer dan een enkele applicatie moet je vaak goed nadenken hoeveel servers je inzet, welke functies deze gaan hebben en welke additionele diensten je nog nodig hebt. Bijvoorbeeld een backups, opslagcapaciteit in meerdere werelddelen, mediaservers, redundantie, een SQL-server en zo kunnen we nog even doorgaan. Als je een huis gaat bouwen heb je een architect voor Azure zijn ook er ook Azure Architecten en Corey Sanders gaat dieper in op het architecten voor Azure. (Architecting your Azure Solution)

Microsoft is meer open dan ooit, het omarmt platformen van concurrenten, gaat samenwerkingen aan met concurrenten en gaat zelfs apps ondersteunen voor Linux of applicaties open source maken. Ook de benadering van de cloud met Azure is open, zo komt David Chappel vertellen wat het verschil is tussen Azure en de concurrenten, waar zij bieden dat Azure niet biedt en vice versa, maar ook wat voor alternatieven er zijn in sommige gevallen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon veel bedrijven die hun cloudomgevingen verspreiden over verschillende aanbieders, zoals Azure, AWS en Google Cloud. (Azure and its Competitors: The Big Picture)

In deze sessie, Lift and shift your Enterprise to the Azure Cloud with Azure Site Recovery, wordt door Joran Markx stilgestaan bij de uitdagingen en technieken die komen kijken bij het verplaatsen van een applicatie of omgeving naar de Azure Cloud. Voor bedrijven die willen bezuinigen op hun eigen omgeving en meer met de cloud willen doen kan dit zeer waardevolle informatie opleveren.

De sessie, Bringing Azure-like services to your on premises datacenter together with Windows 2016 and Nutanix, sluit hier deels op aan, daarin leggen Rob Scheepens en Raymon Epping uit hoej e Azure-diensten kan gebruiken in je eigen datacenter met behulp van Nutanix en Windows 2016. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse mogelijkheden om een soort hybride omgeving te ontwikkelen, deels in de Azure Cloud en deels in het eigen datacenter. Iets dat veel bedrijven op dit moment enorm aanspreekt.

Voor ontwikkelaars en bedrijven die een cloudoplossing zoeken voor de ontwikkeling van een applicatie is er de sessie; Azure Portal – building large scale Single Page Applications, hierin vertelt Jakub Jedryszek hoe je een applicatie kan ontwikkelen die gehost wordt in Azure, maar waat honderden ontwikkelaars tegelijk aan kunnen werken.

In de sessie; Serverless Computation with Azure functions, wordt door Sander van den Hoven uitgelegd hoe je een applicatie in Azure kan hosten zonder dat je je druk hoeft te maken over de achterliggende hardware, servers en virtualisatietechnologie. Alles wordt door Microsoft Azure geregeld.

Voor meer informatie rondom de TechDays en de sessies over Azure kan je terecht op de TechDays-website. Als je besluit naar het evenement te komen, kom dan ook vooral even langs op het Techzine-paviljoen. Techzine is mediapartner van de TechDays.