3min

Tags in dit artikel

, , ,

In het verleden werd algemeen aangenomen dat Mac-gebruikers minder snel het slachtoffer zouden worden van malware en cyberaanvallen dan Windows-gebruikers. Dit gevoel heerst nog steeds, blijkt uit onderzoek van Novio Research, waaruit naar voren komt dat Mac-gebruikers zich minder zorgen maken over virussen en malware dan Windows-gebruikers. Maar verschillende rapporten tonen ook een toename in het aantal malwarebedreigingen voor Macs aan. Dit komt waarschijnlijk door het grotere marktaandeel van Apple; naarmate meer mensen een Mac gebruiken, worden deze Apple-apparaten een aantrekkelijker doelwit voor bedreigingen.

Het BlackBerry Threat Report 2020 laat zien dat CallMe (malware), KeRanger (ransomware) en LaoShue (malware) onderdeel van deze bedreigingen uitmaken. Windows-pc’s worden ook getroffen door cyberaanvallen zoals Emotet (malware), Kovter (trojan) en Poison Ivy (tool voor remote access).

Toch hoeven alle gebruikers niet direct in paniek te raken, want met een aantal gerichte maatregelen kun je de kans op een cyberaanval drastisch verkleinen. Josh Lemos, Vice President Research and Intelligence van BlackBerry, geeft tips voor zowel Mac- als Windows-gebruikers over hoe ze zich kunnen beschermen tegen virussen en hacks.

Houd je Mac of Windows-pc up-to-date (beide)

Apple en Microsoft vragen gebruikers om regelmatig updates uit te voeren. Ze doen dit dan ook met een reden: naast het toevoegen van nieuwe functionaliteiten, helpen updates ook om cyberaanvallen te voorkomen door potentiële beveiligingslekken te dichten. Voer daarom altijd de laatste update uit wanneer daar om wordt gevraagd. Een korte handeling met veel efficiëntie. Wanneer je automatische updates inschakelt, zorgt dit ervoor dat je altijd over de nieuwste softwareversie en -patches beschikt.

Gebruik FileVault (Mac)

FileVault is een extra Mac-beveiligingslaag die alle gegevens op de harde schijf versleutelt. Na het inschakelen van deze functie – via ‘Beveiliging en privacy’ in Systeemvoorkeuren –  wordt alle inhoud automatisch versleuteld. Het is belangrijk om de herstelcode goed te bewaren als je toegang wilt tot jouw gegevens. Er zijn ook full disk encryption tools beschikbaar voor pc’s die op dezelfde manier alle gegevens beschermen.

Controleer je privacy-instellingen (Mac)

Het kan daarnaast geen kwaad om via Systeemvoorkeuren op het icoon van ‘Beveiliging en privacy’ te klikken. Hier heb je inzicht in welke apps toegang hebben tot jouw data. Mogelijk heb je locatiefuncties ingeschakeld voor apps die verband houden met navigatie, om maar een voorbeeld te geven. Het is een kleine moeite om af en toe te controleren welke apps toegang hebben tot jouw gegevens en of die toegang daadwerkelijk nodig is.

Bescherm jezelf met AI-gestuurde AV-software (Windows)

Windows Defender beschermt tegen virussen en malware en kan fungeren als een extra beveiligingslaag. Maar als je de best mogelijke bescherming wilt, is het verstandig om het nieuwste Antivirus (AV)-alternatief aan te schaffen dat wordt gedreven door Artificial Intelligence (AI). Zo kun je jezelf beter beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Deze vliegensvlugge ‘cyberagent’ stopt aanvallen, ontdekt bedreigingen en dicht meer gaten in de beveiliging dan traditionele AV-software.

Kies een lokaal account (Windows)

Wanneer je je aanmeldt bij Windows 10, kun je een Microsoft-account aanmaken dat automatisch inlogt bij een breed scala aan apps, services en apparaten. Het grote voordeel van een Microsoft-account is dat Windows- en app-instellingen online worden opgeslagen. Er is echter ook een groot nadeel: wanneer jouw wachtwoord in verkeerde handen terechtkomt – bijvoorbeeld omdat de persoon naast je vanaf jouw scherm kan meelezen – heeft hij of zij direct toegang tot een grote hoeveelheid informatie. Het is daarom verstandig om met een lokaal account te werken.

Schakel Wi-Fi, Bluetooth en NFC uit wanneer niet in gebruik (beide)

De kans is groot dat jouw apparaat automatisch zoekt naar Wi-Fi-netwerken of Bluetooth-verbindingen die je in het verleden hebt gebruikt. Dit bespaart moeite, maar brengt ook een risico met zich mee. Aanvallers kunnen, als je bent ingelogd met een onbeveiligd netwerk, informatie uit jouw apparaat halen. Het is daarom het beste om Wi-Fi en Bluetooth altijd uit te schakelen wanneer deze niet nodig zijn. Persoonlijke gegevens kunnen ook worden gestolen via NFC (Near Field Communication) waarmee je contactloos kunt betalen. Schakel daarom deze functie ook uit wanneer je deze niet gebruikt.

Je kunt dus wel stellen dat de beste bescherming tegen cyberaanvallen een combinatie is van gezond verstand en waakzaamheid, met ondersteuning van de juiste beveiligingssoftware. Menselijk handelen vormt daarbij een grote bedreiging voor de cyberbeveiliging van laptops. Een fout is immers snel gemaakt – maar met minimale inspanning kan veel schade voorkomen worden.

Dit is een ingezonden bijdrage van Josh Lemos, Vice President Research and Intelligence bij BlackBerry. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.