2min

Wanneer kom je erachter dat de noodstroomvoorziening niet functioneert? Op het moment dat je die het hardst nodig hebt. Eaton daagt ICT-beheerders van bedrijven uit om de stekker uit hun servers te trekken om zo te testen of de UPS (Uninterruptible Power Supply) nog steeds doet wat die moet doen. Dare to unplug!

Bij de meeste bedrijven beschermt een UPS het digitale hart van de organisatie. Niemand wil immers het risico lopen dat een onderbreking in de stroomvoorziening – door een storing in het eigen pand of bij de netbeheerder – servers, beveiligingscamera’s, alarm, netwerkrouters en VOIP platlegt. En dan is de tijdelijke onderbreking meestal nog niet eens het ergst. Door de plotselinge uitval zijn de servers op een verkeerde manier afgesloten en dat leidt in sommige gevallen tot dataverlies en schade. Maar in ieder geval kost het tijd en moeite om servers, apparaten en toepassingen weer goed op te starten.

Gemiddeld 21 minuten zonder stroom

Het Nederlandse energienet is een van de meest betrouwbare netten ter wereld. Toch zijn er geregeld storingen. Huishoudens en zakelijke gebruikers hadden in 2016 gemiddeld 21 minuten geen stroom als gevolg van een storing. Er waren vorig jaar ook een aantal grote stroomstoringen waarbij tienduizenden huishoudens en bedrijven urenlang zonder stroom zaten. Belangrijkste oorzaken van storingen zijn graafschade en slijtage van leidingen en componenten.

Een UPS die bij stroomonderbreking direct inspringt, behoort dus tot de standaarduitrusting van elke serverruimte. Veel UPS’en zijn tegenwoordig bovendien intelligent gemaakt – er is software toegevoegd die ervoor zorgt dat de ICT-omgeving bij het uitblijven van voeding netjes afsluit. Daarbij waarborgen ze ook de kwaliteit van de stroom door verschillen in frequenties op te vangen. Als het goed is…

Houdt je UPS je servers in de lucht?

Een UPS is als een parachute. Die heb je voor de uiterste noodgevallen. Maar je wilt wel zeker weten dat als je springt, de parachute heel is en opengaat. Niet voor niets wordt een parachute met enige regelmaat getest. Voor de UPS geldt hetzelfde. Ik daag je uit om de sprong te wagen. Durf je de stekker uit uw serverruimte te trekken? Weet je zeker dat je UPS en noodstroomvoorziening de servers en digitale omgeving in de lucht houden? Springen ze direct aan, bieden de batterijen voldoende capaciteit?

Dare to unplug!

Eaton pleit voor een jaarlijkse, nationale unplug-dag. Op één dag in het jaar de stekker uit het serverpark om de andere 364 dagen met een gerust hart op de UPS en noodstroomvoorziening te kunnen vertrouwen. De vraag is natuurlijk wie dat aandurft.

Dit is een ingezonden bijdrage van Niek van Doorn, Sales Manager IT-Channel Benelux bij Eaton. Via deze link vind je meer informatie over de UPS-oplossingen van het bedrijf.