3min

Apple onthulde in september zijn nieuwste iPhones. De apparaten zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en dus zetten wij vandaag op een rij wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de iPhone 8 en de iPhone X.  

Het mooie aan de presentatie van dit jaar, was dat er twee verschillende modellen onthuld zijn. Daarmee valt er voor mensen met uiteenlopende voorkeuren ook echt iets te kiezen. Gezien de high-end specificaties, gaat het om twee high-end toestellen, waarvan de aanschafprijs een mobiel abonnement zeker rechtvaardigt.

Ontwerp en scherm

Laten we beginnen met het meest overduidelijke verschil tussen de twee apparaten. De iPhone X heeft een compleet ander ontwerp van de iPhone 8. Voor de X heeft Apple gekozen om mee te gaan met de laatste trends: er is een edge-to-edge display van 5,8-inch ingebouwd. Daarnaast is de thuisknop voor het eerst weggelaten. De iPhone 8 daarentegen een 4,7-inch scherm dat toch behoorlijk grote randen heeft. Overigens is er ook de iPhone 8 Plus, met een 5,5-inch scherm. De 8-modellen hebben allebei wel nog die thuisknop en vingerafdrukscanner en een traditioneel Apple-ontwerp.

Beide toestellen zijn voorzien van een ander scherm: de iPhone X heeft voor het eerst in de geschiedenis van Apple een OLED-scherm. Dat zorgt voor ‘echtere’ kleuren en hogere zwartwaardes. Dat maakt het vooral fijn om video’s en foto’s te bekijken op het apparaat, al komt de iPhone 8 met zijn TrueTone-scherm ook erg mooie kleuren weergeeft. Dat komt omdat de kleuren die het scherm weergeeft aangepast worden aan het omgevingslicht.

Specificaties en software

Waar het ontwerp en scherm van de iPhone 8 en de iPhone X echt verschillen, is dat op het gebied van de specificaties iets anders. Beiden worden draaiende gehouden door een A11 Bionic-chip van Apple. Die heeft bij de iPhone X het meeste werkgeheugen: 3 gigabyte. De iPhone 8 is voorzien van 2 gigabyte en de iPhone 8 Plus van 3. Dat extra werkgeheugen is volgens Apple vooral nodig voor de dubbele camera van de Plus en de X.

Verder hebben beide toestellen 64 gigabyte aan opslagcapaciteit, al is er ook de mogelijkheid om voor 256 gigabyte te kiezen. Dat is in allebei de gevallen, vooral gezien het feit dat steeds meer data naar de cloud gezet worden, waarschijnlijk meer dan je nodig zult hebben. Tot slot is er ook onderscheid op het gebied van de accu: de iPhone X heeft een capaciteit van 2716 mAh en de iPhone 8 1821 mAh. De X zou zo’n twee uur langer mee moeten gaan. Die accu kan overigens dankzij de glazen achterkant van de toestellen draadloos opgeladen worden.

De camera

Wat de camera betreft is er wel weer onderscheid tussen de twee toestellen. De iPhone 8 heeft een enkele 12-megapixelsensor op de achterkant, waardoor de foto’s iets minder goed zijn dan die van de iPhone 8 Plus en iPhone X. Die twee toestellen hebben namelijk twee lenzen: een groothoek- en een telelens. Verder hebben beide toestellen optische beeldstabilisatie.

Beide apparaten hebben aan de voorkant een 7 megapixelsensor, waarbij de iPhone X de aparte TrueDepth-camera heeft. Die maakt het dankzij een hele rits sensoren mogelijk om 3D-scans te maken en maakt onder meer FaceID mogelijk.

Prijsverschil

Door de uiteenlopende prestaties, verschillen de losse toestelprijzen van de iPhones ook behoorlijk. De iPhone 8 is te koop vanaf 809 euro. De iPhone 8 Plus kost 919 euro en de iPhone X 1159 euro.

Dit is een ingezonden bijdrage van T-Mobile. Via deze link vind je de verschillende iPhone-aanbiedingen van het bedrijf.