3min

Tags in dit artikel

,

Low-code kent veel meer toepassingen dan enkel het ontwikkelen van applicaties. Wie deze technologie als een platform met verschillende breed inzetbare toepassingen beschouwt, ziet in de snelheid, performance, schaalbaarheid en toegankelijkheid al snel een ideale basis voor volledige end-to-end bedrijfsautomatisering. En finaal komt die automatisering de mensen in organisaties ten goede, of het nu je eigen werknemers of je klanten zijn.

Na twintig jaar ‘high-code’ programmeren in programmeertalen als .Net of Javascript, is de low-code-aanpak aan een stevige opmars bezig. Deze manier van softwareontwikkeling functioneert sneller en is toegankelijker doordat handmatige codering tot een minimum beperkt blijft. Softwareontwikkeling die via hard-coding maanden of jaren zou aanslepen kan via low-coding op enkele weken tijd afgewerkt worden.

Platformdenken

Momenteel wordt low-code nog al te vaak en onterecht beschouwd als een toepassing die louter inzetbaar is voor applicatiedevelopment. Het ontwikkelingsaspect is slechts één onderdeel van wat een low-code platform in zijn mars heeft. Low code gaat vooral over de manier waarop een technologie wordt ingezet, denk maar aan RPA, applicaties, workflows, enzovoort. Om de diversiteit van die low-code toepassingen te zien, is het belangrijk om in te zetten op platformdenken. Een low-code platform zie je best als een gereedschapskist die alle tools bevat om te kunnen automatiseren en daarnaast dienst doet als integratieplatform waarmee data tussen verschillende systemen uitgewisseld worden.

Zulke low-code platformen bevatten naast application development ook robotic process automation (RPA), workflow engines, artificiële intelligentie (AI), process mining en chatbots. Wat vaak over het hoofd gezien wordt is dat al die elementen uiteindelijk worden aangewend met behulp van low-code. Het maakt van low-code platformen de ideale basis voor bedrijfsautomatisering, wat op zijn beurt leidt tot meer efficiëntie, productiviteit, tevreden werknemers én klanten.

Toegankelijk en flexibel

Low-code platformen werken doorgaans met een designstudio waarin je met minimale development skills eenvoudig en snel processen opbouwt door middel van verschillende geordende subtaken die als kant-en-klare bouwblokken meestal alleen geconfigureerd hoeven te worden. De achterliggende code is niet zichtbaar voor de gebruiker, wat voor een visueel aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke en toegankelijke interface zorgt. Dat nodigt uit tot nauwere samenwerkingen binnen het team of zelfs tussen verschillende afdelingen, waarbij meerdere ontwikkelaars samen werken aan scripts.

Die toegankelijkheid faciliteert snelle resultaten die eenvoudig kunnen bijgestuurd worden naargelang de feedback van de opdrachtgever. De combinatie van die snelheid, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid verhoogt de betrokkenheid tussen opdrachtgever en ontwikkelaar. Hierbij is het duidelijk dat de technologie ten dienste staat van de mens en menselijke samenwerkingen en het niet de mens is die zich moet aanpassen aan de technologie.

Nieuwe vaardigheden

Door de verscheidenheid aan toepassingen binnen een low-code platform, is er nood aan ontwikkelaars met uiteenlopende skills die op procesniveau kunnen nadenken. Organisaties die willen inzetten op low-code, zullen bijgevolg nieuwe vaardigheden moeten aanboren. De ideale ontwikkelaar die met low-code overweg kan, de zogenaamde citizen developer, heeft immers affiniteit met zowel de zakelijke als technische kant. Bovendien heeft hij of zij ook aandacht voor governance en security om zo het potentieel van low-code-oplossingen te maximaliseren.

Low-coding kent duidelijk heel wat voordelen ten opzichte van het klassieke high-coding programmeren. Het is sneller en brengt ontwikkelaars en eindgebruikers dichter bij elkaar. Bovendien is low-code veel gebruiksvriendelijker en toegankelijker, wat uiteindelijk vaak doorslaggevend is. Om het met de woorden van Sean Gerety te zeggen: “The technology you use impresses no one. The experience you create with it is everything.” Laat die low-code ervaring een zeer positieve zijn.

Dit is een ingezonden bijdrage van Roel Hoeks, managing partner bij Roborana Nederland. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.