4min

Bedrijven transformeren op dit moment dankzij cloudtechnologie de manier waarop ze zakendoen. Daarbij is duidelijk geworden dat de public cloud niet het eindpunt is voor de infrastructuur van een onderneming. De private cloud is opnieuw een kritisch onderdeel van iedere hybrid-multicloud-strategie. Vanuit die gedachte is het voor een NetApp-partner cruciaal om het belang van de private cloud te erkennen en dit mee te nemen in je klantstrategie.

Wat is ook alweer een private cloud (of on-premise-cloud)? Bij een private cloud worden resources niet gedeeld met anderen. De cloud kan bij een colocatiepartij staan, on-premise of in een datacenter van een managed service provider. Kern is dat er sprake is van één tenant. De redenen om hiervoor te kiezen, lopen uiteen, maar vaak gaat het om de behoefte aan meer veiligheid, meer compliance en minder risico. Soms spelen ook betere prestaties, meer controle of beter inzicht in de totale omgeving een rol.

Private clouds zijn meer dan typische datacenters. Het zijn moderne infrastructuren die ontwikkeld zijn om actuele applicaties te ondersteunen, waarbij er ook ondersteuning is van legacy-architecturen. En daar liggen kansen.

Wat wil een klant?

Klanten willen sneller kunnen beschikken over nieuwe diensten en applicaties. Dat is de enige manier om te overleven in een zeer competitieve omgeving. Sommige hebben al DevOps ingevoerd en zijn gewend om snel te werken, zonder alle overhead die speelt bij legacy-applicaties. Nieuwe, moderne applicaties bieden meer mogelijkheden, zoals containerisatie en load-balancing. Ze zijn ook gemakkelijker inzetbaar, zonder enorme voorinvesteringen en voorbereiding.

Aangezien sommige applicaties al in de cloud draaien, zoeken klanten naar een consistente look-and-feel. Zij willen ook een cloudachtige ervaring voor hun on-premise-applicaties. Het grote voordeel van een private cloud is dat het voorziet in vereenvoudigde cloudapplicaties die ook de voordelen bieden van een on-premise-omgeving. Bovendien kan een organisatie het eigen datacenter aanhouden door daar haar private clouds onder te brengen als een integraal onderdeel van haar digitale transformatie.

De marktgroei van de private cloud

Het is duidelijk dat er altijd vraag zal zijn naar on-premise-applicaties. Marktgegevens laten dat duidelijk zien. De private cloud blijft maar groeien en zal naar verwachting in 2023 goed zijn voor 14 miljard dollar volgens Allied Market Research. Redenen voor deze groei zijn onder andere:

 • Een klant heeft vaak legacy-applicaties die moeten kunnen communiceren met nieuwe applicaties. Het ligt dan voor de hand om beide in huis te houden.
 • Een klant kan kiezen voor een on-premise-aanpak op basis van kosten.
 • Sommige klanten evalueren hun strategie en gaan weer terug naar de private cloud voor bepaalde applicaties.
 • Klanten die e-commerce-activiteiten ontwikkelen, moeten vaak data heen en weer verplaatsen tussen private en public clouds, afhankelijk van piekmomenten.
 • Voor sommige klanten gaat het om de vraag of ze kiezen voor kapitaaluitgaven (capex) of voor betalen naar gebruik (opex).

Waarom moet je een private-cloudstrategie overwegen?

Er zijn verschillende redenen om aan de slag te gaan met een private-cloudstrategie. Om te beginnen is er de klantvraag naar private-cloudoplossingen. Daarnaast gaat het om gemakkelijk schaalbare activiteiten. Eén enkele infrastructuur voor verschillende applicaties is gemakkelijk te schalen. Die flexibiliteit biedt tal van nieuwe kansen om private-, public- en hybrid-cloudmodellen te ontwikkelen, waarmee klanten te helpen zijn in hun digitale transformatie.

Die kansen zijn onder meer het moderniseren van de infrastructuur om zo nieuwe, schaalbare cloudachtige ervaringen te ondersteunen. Ook legacy-infrastructuren en -applicaties kunnen van deze upgrades profiteren. De private cloud biedt klanten de opstap naar een hybrid-cloudmodel dat te ondersteunen is met NetApp® Data Fabric. Belangrijke use cases zijn in dat verband:

 • Gevirtualiseerde omgevingen
 • Applicatieontwikkeling, testen en portabiliteit
 • Compliance
 • Kostenbeheersing
 • Privatecloud-storage-infrastructuur

Onderscheid jezelf als partner

Een succesvolle partner creëert zakelijke waarde voor zijn klanten en gebruikt zijn expertise om de juiste multi-vendorondersteuning te bieden. Hier liggen verschillende kansen:

 • Advies geven op het gebied van private cloud en hybrid cloud
 • Professional services: ontwerp, installatie en beheer
 • Support-services
 • Upgrade- en lifecyclemanagement

Hoe helpt NetApp hierbij?

NetApp maakt het leveren van een private cloud eenvoudig door het bieden van een uitgebreide library van NetApp Verified Architectures voor hoogwaardige applicaties. Onze geverifieerde architecturen bieden ondersteuning voor VMware-privateclouds en NetApp HCI for Private Cloud met Red Hat, maar ook voor veel andere oplossingen. Zij zijn ontwikkeld en getest door NetApp zelf en door zijn partners, zodat de risico’s en kosten van een go-to-market laag zijn. Een partner hoeft alleen nog zijn relaties, diensten en support in te brengen en hij kan verkopen. Een overzicht van NetApp Verified Architectures is te vinden in de NetApp-technical documents library.

Het andere grote voordeel van de NetApp-private-cloudoplossingen is het uitgebreide NetApp-productportfolio, dat een partner veel flexibiliteit biedt in het ontwerpen van de juiste oplossing voor iedere individuele klant. Als een partner dit koppelt aan het NetApp Unified Partner Program-portfolio is hij uitstekend uitgerust om klanten een optimale private-cloudoplossing te leveren.

En nu?

Welke diensten en oplossingen wil jij als partner bieden om je klanten meer zakelijke waarde te bieden? Bekijk al onze informatie en tools en bouw aan een strategie om jezelf te onderscheiden op de markt. Lees wat IDC schrijft over trends op het gebied van hyperconvergence en de rol van NetApp in die snel groeiende markt. En lees ook meer over private cloud in de brochure Deliver Private Cloud at Scale with NetApp HCI.

Dit is een ingezonden bijdrage van Joost van Drenth, Solutions Engineering Manager bij NetApp. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.