4min

Technologie en beveiliging gaan hand in hand, en de impact ervan in de samenleving is groter dan ooit. Veel macrotrends van over de hele wereld, van geopolitieke kwesties tot mensenrechten, hebben grote invloed op de technologiesector, inclusief de beveiligingsindustrie. Om ervoor te zorgen dat technologie en beveiliging elkaar blijven versterken, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste innovaties én risico’s. Wat gaat het komende jaar ons brengen op het gebied van beveiligingstechnologie? Ik leg het je graag uit aan de hand van deze vijf trends.

Geavanceerde analyses

Door de steeds groter en beter wordende kunstmatige intelligentie (AI)- en machine learning (ML)-technieken kwam de afgelopen jaren meer nadruk te liggen op de mogelijkheden van geavanceerde analyses. Deze stellen niet alleen vast waar het fout gaat, maar ook hoe je dit kunt oplossen. Een belangrijk component daarvoor is de hoeveelheid (gevoelige) data die wordt verzameld door apparaten, programma’s en sensoren. We delen en ontvangen continu data, die weer gebruikt kan worden voor het verbeteren van technologieën.

Het inzetten van geavanceerde analyses kan de veiligheid en efficiëntie van processen verbeteren. Van het oproepen van hulpdiensten bij incidenten, tot het onderhouden van fabrieken om storingen te voorkomen, tot het besparen van energie in gebouwen door efficiëntere verlichting en verwarming. Veel kan worden ondersteund door AI, wat zorgt meer efficiëntie en snelheid dan wanneer dit handmatig wordt gedaan.

Meer dan traditionele beveiliging

Een van de belangrijkste trends voor de beveiligingssector is misschien wel dat beveiliging veel verder reikt dan de traditionele vorm. Bewakingscamera’s zijn namelijk veel meer geworden dan alleen ‘de ogen’ voor bedrijven of huishoudens. Het zijn sensoren geworden waarmee ze tegenwoordig ook metadata creëren – informatie over de videogegevens – die een extra laag informatie en waarde toevoegt.

Het is namelijk ook mogelijk om de gegevens van bewakingscamera’s te combineren met die van andere sensoren, zoals temperatuur, geluid, lucht- en waterkwaliteit, trillingen en het weer. Hierdoor kunnen op data-gebaseerde beslissingen worden gemaakt en kunnen problemen eerder opgespoord worden. Hierdoor zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos, denk maar aan brand in een magazijn: door hittesensoren kan brand snel ontdekt worden waardoor het systeem de brandweer inschakelt of zelfs sprinklers aanzetten om de brand te blussen. Of bijvoorbeeld het detecteren van energieverlies, iets wat door de stijgende energieprijzen belangrijker is dan ooit.

Hybride oplossingen door specifieke technologie

Er is steeds meer mogelijk in de techwereld. Een ‘one-size-fits-all’ oplossing is daarom ook niet meer van deze tijd. Doordat er zoveel mogelijk is, kunnen behoeften van beveiliging ook erg ver uit elkaar liggen. Je kunt je voorstellen dat de behoefte voor een toegangscontrole bij grote logistieke centra heel anders is dan een toegangscontrole bij ‘gewone’ kantoorgebouwen. Maar denk ook aan verschillende wet- en regelgevingen rondom privacy en opslag van data die van regio tot land kunnen verschillen. En deze regelgeving wordt als maar uitgebreider. Ik verwacht daarom dat bedrijven zich in 2023 niet blindstaren op één oplossing (ze zouden dit in ieder geval niet moeten doen), maar juist openstaan voor meerdere flexibele oplossingen. Allemaal om een hybride oplossing te creëren die het beste past bij de verschillende use cases binnen hun organisatie.

Hogere eisen aan cybersecurity en regelgevingen

De eisen voor cybersecurity lagen natuurlijk al hoog: niemand wil dat zijn of haar systemen gehackt worden. In 2023 komt de nadruk hier nog meer op te liggen. Door de wet van de European Commission Cyber Resilience Act moeten producenten van hardware en software in alle sectoren letten op minder kwetsbaarheden van hun producten en een beter beheer van de cyberbeveiliging tijdens de levenscyclus van producten garanderen. In beveiligingssector wordt het daarnaast essentieel om aan te kunnen tonen dat data (zoals beelden) authentiek en te vertrouwen zijn, zeker wanneer dit van camera via de cloud naar een server gaat.

Ook wordt een ‘Software Bill of Materials’ standaard bij de beoordeling van softwareveiligheid en risicobeheer en kunnen we in 2023 misschien wel het eerste wettelijke kader voor AI verwachten. Dit alles om veiligheidsrisico’s tegen te gaan en niet voor verrassingen te staan bij het gebruik van softwareproducten.

Duurzaamheid voorop

Het is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat we nog meer moeten focussen op het aanpakken van klimaatverandering. Organisaties werken nu al volop aan het verminderen van de uitstoot van hun activiteiten, maar deze worden verzwakt als hun toeleverings- en afnemersketen niet op elkaars doelstellingen zijn afgestemd.

Voor technologiebedrijven is de controle van hun eigen bedrijfsvoering echter slechts één kant van de klimaatveranderingsmunt. Van hen wordt ook verwacht dat zij aantonen hoe hun producten en diensten de duurzaamheidsdoelstellingen van hun eigen klanten ondersteunen, door efficiëntieverbeteringen te creëren die ook die organisaties helpen hun uitstoot te verminderen.

2023 belooft een innoverend jaar te worden, waarin we nog meer focussen op duurzaamheid en cybersecurity in alle sectoren. Wie weet wat ons nog meer te wachten staat in de beveiligingssector? Kijkend naar alle innovaties van de afgelopen jaren, kunnen we veel interessante ontwikkelingen verwachten in technologie.

Dit is een ingezonden bijdrage van Axis Communications. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.