2min

Tags in dit artikel

,

Opstartmogelijkheden aanpassen

Inleiding


Ubuntu komt samen met een handig bootscherm, genaamd GRand Unified Bootloader, kortweg GRUB. Dit scherm kan echter, in jouw ogen, een aantal opstartopties te veel weergeven, of juist te weinig. Daarom leg ik in deze tutorial uit hoe je dit scherm wijzigt.

Waarschuwing


In deze tutorial gaan we werken met het bestand "menu.lst". Dit bestand heeft GRUB (en Ubuntu) nodig om op te kunnen starten.
Pas dus goed op wat je aanpast!

Eventuele fouten kunnen hersteld worden door via de opstart-cd van Ubuntu, "menu.lst" op je partitie te zoeken en weer te repareren. Ik weet echter uit ervaring dat het geen fijn gevoel geeft als je denkt dat je je bestanden kwijt bent. Om zeker te weten dat je altijd terug kunt naar het beginpunt, is het verstandig om een backup te maken van het bestand "menu.lst". In dit geval hoef je niet altijd te onthouden wat je allemaal hebt aangepast in het geval dat het fout gaat.

Aanpassen


Eerst moet je natuurlijk Ubuntu installeren, als je niet weet hoe dat moet, dan verwijzen we je graag naar onze Installatie instructie voor Ubuntu 8.04. Als je Ubuntu geïnstalleerd hebt en je start je computer op, dan krijg je een multibootscherm te zien waarin je kunt kiezen welke installatie je wilt opstarten. Ubuntu zelf, Windows XP (als deze ook geïnstalleerd is), of wil je toch liever even een geheugentest doen?


Als je alleen je Linux Ubuntu en Windows XP wilt zien, dan kun je dat veranderen. Hiervoor starten we Ubuntu op. Open het Terminalvenster ("Toepassing" -> "Hulpmiddelen" -> "Terminalvenster") en typ:
Code
1
"sudo gedit"

Druk op enter en vul je wachtwoord in. Je ziet nu niets, ook geen sterretjes, dus doe dit voorzichtig.
Je maakt hier gebruik van het commando "sudo". Sudo staat voor "Super User Do", en geeft je root-rechten. Wanneer je deze rechten niet hebt, kun je het bestand van GRUB niet opslaan.

Gedit is een soort kladblok. Als deze is gestart druk je links op "Bestandssysteem". Kies voor "Boot", "grub" en start vervolgens "menu.lst". Druk op "Zoeken" en zoek op "Ubuntu".

Je kunt het bestand ook openen door in het terminalvenster rechtstreek het volgende te typen:
Code
1
"sudo gedit /boot/grub/menu.lst"


Zoals je ziet kun je nu de namen wijzigen en nog een paar dingen waar je niet aan wilt komen. Wil je een regel verwijderen, haal dan alle regels weg. Van "title" tot de laatste letter voor de witregel.