4min

Zo, na een herstart van je computer, een opstartmenu dat je nog niks zegt en waar je maar snel voor Kubuntu koos, het invullen van je loginnaam en je wachtwoord, die je vervolgens maar ingevoerd hebt, kwam je terecht in een grafische omgeving die je nog niks zegt.

Configuratie aanpassen met tekst editor
De van oudsher meest gebruikte methode om softwarepakketten te configureren, zijn geen rare tooltjes waarvan je vaak niet eens precies weet wat ze doen en waar je op goed geluk maar in klikt, maar gewoon simpele tekstbestanden die met een editor bewerkt kunnen worden. Editor is gewoon een chique woord voor een tekstverwerker maar ze werken soms een beetje anders dan deze. Hierin verwerk je meestal ook geen tekst want daar is hij niet functioneel genoeg voor. Er is namelijk vaak geen spellingcontrole aanwezig en een hoop andere handige functionele dingen waarmee je je tekst bewerkt.
Waar een editor wel weer handig voor is, is het schrijven van webpagina’s of programma’s in moeilijke programmeertalen, waarvoor veel ondersteuning voor ingebakken is. Een voorbeeld daarvan is syntaxhighlighting, een handige optie waarmee je code een ander kleurtje krijgt.

Hoe ziet een configuratiebestand eruit?
Om een indruk te krijgen van hoe de code van je Linuxbakje in elkaar zit, komt hier een simpel voorbeeld van de bootloader die standaard geïnstalleerd wordt, genaamd Grub.

PHP Code

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
default=0
timeout=10
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
 
# section to load Linux
title Red Hat Enterprise Linux (2.4.21-1.ent)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.4.21-1 ro root=/dev/sda2
initrd /initrd-2.4.21-1.img
 
# section to load Windows
title Windows
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

Voor de goede orde, deze is niet van je Kubuntu installatie, deze is wat simpeler. In de documentatie staat vaak wel wat wat precies is. Zo betekent timeout hoeveel seconden grub er over doet om het geselecteerde besturingssysteem te starten.
Splashimage is een plaatje waarmee je je standaard grub wat leuker kan maken door een plaatje op de achtergrond.
De volgende twee blokjes die je ziet zijn om aan te geven welk besturingssysteem er op de pc staat, op welke partitie en hoe deze te booten is. De # die voor sommige regels staat, wil zeggen dat de tekst die erna komt, commentaar is, dat genegeerd moet worden als het programma het configuratie bestand
interpreteerd.

Grub configureren
Wil je meer weten over het configuratiebestand van grub? Kijk dan even in de gebruiksaanwijzing, via de console.

[mb]Meest linkse knopje onder in je desktop –> systeem –> konsole[/mb]
Daar moet je vervolgens man grub intypen.

Grub is een voorbeeld van een programma dat niet via een grafische interface te configureren is. De meeste programma’s die voor de commandline geschreven zijn, hebben een grafisch configuratiebestand waarin je alles simpel kan instellen, als je je er eventjes in verdiept. De meeste grafische programma’s hebben een tooltje waarmee je het programma in kwestie kan configureren. Dat geldt natuurlijk niet voor de x server zelf natuurlijk, je kan geen server configureren met zichzelf als hij nog niet werkt.

Configuratiescherm
Om in het configuratiescherm te komen doe je het volgende:
[mb]Knop linksonder –> systeem voorkeuren[/mb]

Hierdoor kom je uit bij een soort configuratie scherm zoals die van Windows. Hierin kan je van alles instellen. Bekijk alle opties op je gemak. Weet je niet wat iets is, verdiep je er dan eerst in alvorens je ermee gaat spelen. Vanwege de grote vrijheid kan je alles aanpassen en dus zo je systeem nekken.

Je distributie een leuk uiterlijk geven
Iets wat niet echt met de prestatie van je systeem te maken heeft, maar wel leuk om te doen, is op kde-look.org te kijken. Op deze website staan skins, achtergronden en allerlei andere dingen waarmee je het uiterlijk van je nieuwe besturingssysteem kan veranderen naar je eigen wensen. Ook het programma Karamba of Superkaramba is hier te downloaden. Hiermee kan je allerlei hardwarematige informatie van je pc, bijvoorbeeld hoeveel vrije ruimte je nog hebt, middels een leuk tooltje bijhouden op je desktop.


Een voorbeeld van een desktop met Karamba

Persoonlijke bestanden configureren zonder root access
Voor het configureren van programma’s moet je wel root rechten (Systeembeheer rechten) hebben. Dit geldt echter niet voor de persoonlijke configuratiebestanden. In verband met het gemakkelijk te kunnen gebruiken van deze distributie moet je voor elk programma waar je root rechten voor moet hebben "sudo" tikken, daarna wordt een wachtwoord gevraagd, dit is gewoon je eigen wachtwoord van je normale account.
Een nieuwe gebruiker vergeet namelijk wel eens dat als root werken gevaarlijk is en dit bevorderd dus de veiligheid van de distributie. Er is echter wel een mogelijkheid om de root account weer in te schakelen. Echter hebben de meeste mensen geen behoefte aan dit account aangezien sudo ook goed werkt en daarom is het een beetje onnodig om dit te beschrijven.

Mocht je dit wel graag willen doen, dan kun je deze vraag uiteraard op het forum stellen.

In deze reeks zijn eerder verschenen: