2min

Tags in dit artikel

, ,

Windows XP wordt geleverd met de nieuwste versie van Microsoft’s multimediaspeler: Windows Media Player. je start het programma door te klikken op Start/Alle programma’s/Windows Media Player.

De speler is in staat vele soorten mediabestanden af te spelen, zowel audio- als videomateriaal. Deze bestanden kunnen zich bevinden op uiteenlopende locaties, waaronder een vaste schijf, een cd-rom, een dvd of het internet. Bovendien maakt de ingebouwde multimediaspeler het mogelijk mediabestanden te kopiëren naar een beschrijfbare cd of draagbaar apparaat, zoals een Pocket PC of MP3- speler.

Als je de Windows Media Player bekijkt, krijg je al gauw de indruk dat aanvullende software voor het afspelen van media-inhoud niet langer nodig is. Deze veronderstelling is helaas niet altijd juist! Plaats je namelijk een dvd-schijf in de speler en probeer je de film op deze schijf in Windows Media Player af te spelen, dan is de kans groot dat de speler weigert. Windows Media Player vereist namelijk een compatibele hardware- of softwarematige dvd-decoder.

Zonder een van deze componenten is het afspelen van dvd-media niet mogelijk. Wellicht vraag je je af waarom Microsoft dergelijke onderdelen niet standaard heeft ingebouwd in de speler? Volgens de softwarereus is hiervan afgezien wegens technische en copyright- redenen. Een vervelende zaak, aangezien je genoodzaakt bent voor aanvullende onderdelen te zorgen. Nadat je een decoder hebt geïnstalleerd in Windows XP, zal Windows Media Player een dvd probleemloos afspelen.

WinDVD van InterVideo Inc. en PowerDVD van CyberLink Corp. zijn met Windows XP compatibele dvd-decoders, die je kunt gebruiken in combinatie met de ingebouwde mediaspeler. Installeer de decoder, herstart het systeem en start Windows Media Player. Het kost wat moeite, maar de dvd-functionaliteit is dan eindelijk aanwezig!