3min

Tags in dit artikel

Ik schrijf deze tweak omdat er regelmatig vragen worden gesteld op het forum over dit onderwerp. Om het iedereen makkelijk te maken, schrijf ik er een tweak voor. Vooraf eerst even een paar opmerkingen:

Niet zomaar gaan overklokken, maar aan de hand van een handleiding (zoals deze).
Bedenk eerst wat je wilt bereiken ermee. Doe je dit niet, dan ben je voor niks risico’s aan het nemen.
Zodra je ziet dat je beeld vreemd word, meteen de kloksnelheid weer terug naar de normale stand zetten. Als je doorgaat, kan je kaart beschadigen, en reken maar niet op de garantie, want die vervalt als je zelf gaat prutsen aan je kaart.
Voor dit soort ingrepen moet je wel een beetje gevorderd zijn met de PC!

Met dit in het achterhoofd kan je voorbereidingen gaan treffen om te gaan overklokken. Ik leg dit uit in een soort stappen-plan, dat je het makkelijk kan nalopen. Handig is het om eventueel dit stappenplan uit te printen, dan heb je het altijd bij de hand. Ok, nu beginnen we met het echte werk:

Stap 1. Download en installeer de nieuwste drivers van je 3D-kaart.

Stap 2. Download en installeer Powerstrip.

Stap 3. Download en installeer 3DMark 2001.

Stap 4. Open 3DMark 2001, en draai de test. Noteer je score die je op het eind ziet. Daarna sluit je 3DMark af.

Stap 5. Open nu Powerstrip. Je ziet nu waarschijnlijk een tip in beeld verschijnen, en ook een tellertje. Wacht totdat de teller plaatsmaakt voor de knop "Close". Als het goed is, staat er nu een icoontje in je taakbalk (rechts onderin) van Powerstrip. Klik met rechts op dat icoontje, en ga met je cursor naar "Performance Profiles". Klik op "Configure". Je ziet nu een scherm wat er ongeveer zo uit ziet als dit:

Je ziet nu staat "Engine Clock" en "Memory Clock". Het is slim om deze twee waarden even ergens op te schrijven, je weet maar nooit wanneer je ze nog nodig hebt.
Nu beginnen we met het eigenlijke overklokken. Je ziet waarschijnlijk 2 schuifjes naast een soort van rood naar geel en groen overlopend vlak.

Daarmee bepaal je de snelheid van je 3D-kaart. Probeer nu eens het schuifje van de Core Clock 5 Mhz omhoog te zetten, en die van de Memory Clock ook. Schrijf de nieuwe snelheden ook op ergens. Vervolgens klik je op "Ok".
De instellingen zijn nu van kracht. Ik raad je aan om nu 3DMark 2001 te draaien, om te testen of de kaart het nog doet. 3DMark 2001 moet je draaien na elke overklok-stap, ook al lijkt ie nog zo klein.
Stap 6. Herhaal stap 4 tot het gewenste resultaat is bereikt, MAAR lees eerst dit!!:
Ga (zonder extra koeling) nooit hoger dan 10% van de normale kloksnelheden. Dus als de default snelheden bijvoorbeeld 145 Mhz voor de Memory Clock, en 175 Mhz voor de Core Clock zijn, dan mag je maximaal tot: 145*1,10=159,5 Mhz of 175*1,10=192,5 Mhz. Dit zijn dan de absolute piek-waarden, het is beter om er een stuk onder te blijven.

Overklok altijd in stapjes van 5 Mhz per keer, en test dan de kaart. (met bijvoorbeeld 3DMark, of anders een potje gamen in UT2003 ofzo)

Dit was dan het overklokken. Zo moeilijk is het dus niet, maar onthoud wel, het blijft een riskante aangelegenheid. En waarschijnlijk vervalt de garantie van je kaart ook zodra je ‘em overklokt. Veel succes ermee, en mocht je nog vragen hebben, metalman@techzine.nl.

Noch ik, noch Techzine.nl zijn aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade aan je hard/software.