3min

Opslag: HDD en/of SSD

Om straks gebruik te kunnen maken van je nieuwe werk-pc heb je ook opslagcapaciteit nodig. Windows 10 moet worden geïnstalleerd en al je data moet ergens worden opgeslagen. Inmiddels is er in de markt een breed aanbod aan SSD’s, maar ook de oude vertrouwde HDD’s zijn nog verkrijgbaar. Wat is nu de beste keuze? Wij hebben besloten te gaan voor beide. We willen en snelle opslagcapaciteit zodat we ons systeem razendsnel kunnen opstarten en snel bij onze data kunnen. Maar tegelijk willen we ook een betaalbare optie om veel data te kunnen archiveren en opslaan tegen een acceptabele prijs. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een Samsung SSD en een harde schijf van Western Digital.

Samsung 960 Pro SSD

De SSD waar we voor gekozen hebben is de Samsung 960 Pro, een M.2 NVMe SSD met een opslagcapaciteit van 500GB. Het is een hele mond vol, maar waar het op neerkomt is dat dit een nieuw type opslag is dat gebruikmaakt van de M.2-aansluiting die sinds een jaar of twee a drie is te vinden op moederborden. Het heeft grofweg het formaat van een geheugenreepje dat je direct op het moederbord prikt en niet langer via een SATA-connector aansluit. De reden van deze form-factor en M.2-aansluiting is dat hierdoor veel sneller kan worden gecommuniceerd. Daarvoor was overigens wel NVMe nodig, een nieuwe opslagengine en de opvolger van bijvoorbeeld IDE en AHCI. Deze is vele malen sneller en zorgt ervoor dat de maximale snelheid niet blijft steken op 550MB/s, maar tegenwoordig ruim boven de 2GB/s ligt. Deze snelle SSD’s zijn niet de goedkoopste overigens, voor ons 500MB-model waren we zo’n 330 euro kwijt. Als je wil kan je ook kiezen voor 256GB a 230 euro of als je juist meer opslagcapaciteit wil voor 1TB a 589 euro.

Samsung 960 Evo-serie

Samsung heeft ook nog de 960 Evo-serie. Deze is een stuk goedkoper, maar ook echt gericht op de consumentenmarkt. Als je budget wat krapper is, is dit ook een prima alternatief. Het voordeel van de Pro-serie is dat deze wat betrouwbaarder is en gericht is op de zakelijke markt.

WD Blue 6TB HDD

We willen in onze werk-pc ook de mogelijkheid hebben om met veel data te werken en eventueel data kunnen archiveren. Dan is het wel prettig als je een grote schijf tot je beschikking hebt met een aantrekkelijk prijskaartje. Deze WD Blue schijf van 6TB voldoet hier zeker aan. Voor 230 euro hebben we genoeg opslagcapaciteit voor onze doeleinden. Western Digital heeft een groot assortiment aan HDD’s, die ze om het makkelijk te houden allemaal een andere kleur hebben gegeven. Zo zijn er Black, Blue, Green (inmiddels vervangen door de nieuwe Blue-schijven), Purple en Red schijven. Van Red zijn vervolgens nog enkele variaties zoals Red Pro en Red RE. Blue is de ‘eenvoudigste’ serie van het stel, voor algemeen gebruik, waar andere modellen bijvoorbeeld gericht zijn op surveillance-opslag of gebruik in een NAS-apparaat. Veel meer hebben wij niet nodig, maar het kan natuurlijk zijn dat je voor jouw doeleinden net wat meer wil hebben. Als je een HDD wil met goede prestaties, dan kan je beter voor de WD Black schijf gaan, deze is gericht op prestaties. De WD Purple schijven zijn vooral bedoeld voor systemen met videosurveillance. WD Red komt in beeld als je de schijven echt intensief gaat gebruiken. Mocht je de HDD dus echt elke dag fors gaan gebruiken, dan kan Red ook een goede keuze zijn. Voor NAS-servers heeft WD dan nog Red Pro en voor servers Red RE (raid edition). Welke schijf je ook kiest en welke serie is helemaal afhankelijk van het gebruik. Ga je de schijf niet intensief gebruiken en wil je de betaalbare schijf, kies dan voor Blue. Wil je geen risico nemen en gewoon de beste prestaties in een pc-omgeving dan is WD Black de beste optie. Bij intensief gebruik raden we WD Red aan. Qua opslagcapaciteit is het verstandig om de prijzen van 4, 6 en 8TB naast elkaar te leggen en vervolgens te kijken wat het beste in je budget past.