4min

Tags in dit artikel

,

Zoeken en downloaden van bestanden

Nu de juiste instellingen zijn gedaan kunnen we beginnen met het zoeken en het downloaden van bestanden. Ga daarvoor eerst terug naar het hoofdscherm van LimeWire.

Zoeken
Aan de linkerkant van het hoofdscherm is het zoekvenster van LimeWire te zien. Daarboven zijn een aantal selectievakken te zien, waar aangegeven kan worden naar wat voor een soort bestand er gezocht moet worden.

Nadat de zoekwoord is ingevuld druk je op de knop zoeken en LimeWire zal dan het netwerk gaan afzoeken naar bestanden met dat trefwoord.
De ene keer zal LimeWire sneller bestanden vinden dan de andere keer, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het feit of je op zoek bent naar een zeldzaam bestand of een bestand wat heel veel mensen mogelijk op hun computer hebben staan.

Voor de tutorial zoek ik in dit geval op de zoekwoorden "Robbie Williams", dat geeft me uiteraard een hele hoop zoekresultaten en als je specifieker wilt zoeken kun je nog kiezen om alleen de titel van een liedje in te vullen of een combinatie van artiest en titel.

Het kiezen van het meest geschikte bestand
LimeWire zal na het geven van de zoekopdracht een nieuw tabblad openen in het hoofdvenster waar de zoekresultaten worden weergegeven.


Aan de linkerkant zie je naast de zoekresultaten een filterbalk. Daarin kan je kiezen of je de zoekresultaten wilt filteren op bestandssoort, artiest en album. Als je een keuze maakt, wordt deze direct doorgevoerd in het zoekvenster naast de filterbalk.

Zoals je kunt zien worden de gegevens van elk resultaat in kolommen weergegeven.
Door te klikken op een kolom kun je de resultaten afhankelijk van de kolom filteren. Hieronder een kleine uitleg van de betekenis van de verschillende kolommen

Kwaliteit
In deze kolom wordt de kwaliteit van de download weergegeven aan de hand van sterren. Over het algemeen geldt, dat hoe meer sterren een bestand heeft, des te groter de kans is dat een download gaat lukken en dat het bestand een goede kwaliteit heeft.

#
In deze kolom wordt weergegeven hoeveel mensen deze download op hun computer hebben staan. Hoe meer mensen hoe beter, want LimeWire zal bij meerdere bronnen bij elke bron een klein stukje van het bestand downloaden, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de internetverbinding van één persoon.

Naam, Soort en Grootte
Deze kolommen wijzen zich eigenlijk vanzelf. De soortkolom geeft aan wat voor een soort bestand het is. Weet je niet zeker wat een bepaalde soort inhoudt, dan kun je dat eventueel opzoeken op de site Filext.com
Verder kun je aan de grootte van het bestand ook een beetje afleiden of het bestand goed is. Een bestand van een paar kb is bijna altijd te klein om een goed muzieknummer of videobestand te zijn.

Snelheid
Hier zie je dezelfde waardes terug die je kon kiezen bij de installatiewizard van LimeWire. ‘T3 of sneller’ is de snelste verbinding, gevolgd door ‘T1’ en ‘Kabel/ADSL’. Modem is eigenlijk af te raden, omdat de snelheden daar zeer laag liggen.

Bit-snelheid
De laatste kolom zal niet overal ingevuld zijn. Deze geeft namelijk aan wat de kwaliteit van een audiobestand is. De meest gebruikte kwaliteit is 128kbps en dat is ook de kwaliteit van nummers die te vinden zijn via iTunes. Deze kwaliteit is ook voldoende voor mp3-spelers.

Bestanden met een hogere bit-snelheid (bitrate) kunnen beter klinken, maar zijn als gevolg ook een stukje groter.

Het downloaden van het gekozen bestand
Als je het bestand gevonden hebt dat je wilt downloaden, volstaat het om met je linkermuistoets dubbel op het bestand te klikken.


Als het bestand illegaal is zal LimeWire nu aangeven dat het geen licentie kan vinden voor het bestand. Als je het bestand toch wilt downloaden kies je ‘Ja’, als je geen bestanden zonder licentie wilt downloaden kies je ‘Nee’.

Als een bestand gedownload wordt, verschijnt er onder in beeld een extra balk, waarin alle downloads worden weergeven. All bestanden die je op dat moment aan het downloaden bent en die ook in het zoekvenster voorkomen worden met een apart icoontje aangeven in de kwaliteitskolom.


In dit scherm zie je weer een aantal andere kolommen, die voor zich spreken. Als eerste zie je de naam van het bestand, gevolgd door grootte, de status van de download, voor hoeveel procent de download compleet is, de downloadsnelheid en de tijd die het nog duurt voordat de download compleet is.

Uiteraard zijn deze twee laatste kolommen afhankelijk van de snelheid van je eigen internetverbinding, de internetverbinding van degene bij wie je download en het aantal mensen waarbij je kan downloaden.

Met de knoppen onderaan het venster kan je een download desgewenst stoppen, pauzeren of hervatten. Bij grotere bestanden kun je de optie ‘voorbeeld’ nog gebruiken. LimeWire speelt dan het gedeeltelijk gedownloade bestand af, zodat je avast kunt kijken of je het juiste bestand te pakken hebt.

Als je bestand 100 procent voltooid is, kun je het bestand terugvinden in de downloaddirectory zoals je die hebt ingesteld bij de basis instellingen.
En daarmee is ook deze tutorial ten einde. Wil je nog wat meer te weten komen over geavanceerde functies van LimeWire dan kun je op de volgende pagina daar meer over lezen.