4min

Tags in dit artikel

,

Geavanceerde instellingen

Zoals te lezen was bij de basis instellingen, hebben we nog niet alle tabbladen in het opties venster besproken. De ontbrekende tabbladen bevatten functies die je over het algemeen niet zult gebruiken, maar die wellicht voor de iets meer ervaren gebruiker handig kunnen zijn.

Ga eerst weer naar het opties venster via ‘extra’ en ‘opties’

Snelheid
Hier vind je de instellingen voor de snelheid van je internetverbinding. Standaard staat ingesteld wat je bij de wizard hebt aangegeven, maar je kan dit natuurlijk veranderen als je internetverbinding is gewijzigd.

Je kan hier ook nog instellen of je je computer beschikbaar wilt stellen als zogenaamde ultrapeer.
In eerste instantie werden Gnutella nodes willekeurig aan elkaar gekoppeld. Voor mensen met trage verbindingen kon dit problemen opleveren, daarom werd besloten om een structuur aan te brengen in het netwerk.
Als je deze functie inschakelt wordt jouw internetverbinding door het Gnutella netwerk gebruikt als tussenstation voor het afwikkelen van zoekopdrachten en berichten. Daardoor kan het Gnutella netwerk via diverse tussenstations de download en zoektijd verkorten.

De optie ‘OOB-zoeken’ is standaard ingschakeld en de meeste internetverbindingen kunnen omgaan met deze functie. Als een gebruiker een bestand wil zoeken wordt de aanvraag voor een aantal keer via het netwerk doorgestuurd, voordat LimeWire iemand vindt die het bestand kan aanbieden. Om te voorkomen dat het bestand nu via al deze ’tussenpersonen’ terugkomt naar de gebruiker zorgt deze functie ervoor dat het bestand direct ‘out-of-band’ teruggestuurd wordt naar de aanvrager. In de praktijk betekent snellere resultaten.
Het is in principe niet nodig om hier iets aan te veranderen, maar als je helemaal geen zoekresultaten krijgt, kun je kijken of het wel lukt als je deze functie uitschakelt.

Downloaden
Hier kan je instellen hoeveel bestanden er maximaal tegelijkertijd gedownload kunnen worden. Uiteraard gaat de downloadsnelheid per bestand wel omlaag als je meerdere bestanden gaat downloaden.

Als je niet wilt dat LimeWire je volledige internetverbinding gebruikt voor het downloaden kan je met de schuifbalk onderin nog bepalen hoeveel procent van je bandbreedte gebruikt mag worden door LimeWire. Dat kan handig zijn als je andere downloadprogramma’s gebruikt die een groter deel van de verbinding nodig hebben.

Uploaden
De Uploaden sectie bestaat uit een tabblad ‘Standaard’ en ‘Slots’.

Onder het kopje standaard vind je bijna dezelfde opties als bij het tabblad downloaden en de functies hebben dezelfde uitwerking.
Bij de laatste optie is het mogelijk om aan te geven of je bestanden die nog niet volledig gedownload zijn ook wil delen.

In het slots venster kun je aangeven hoeveel downloads er per persoon van jouw computer gehaald mogen worden. De onderste optie geeft dan weer aan hoeveel uploads er in totaal plaats mogen vinden.

iTunes
LimeWire heeft een ingebouwde functie, waarmee multimediabestanden via een netwerk kunnen worden gedeeld met andere gebruikers. In sommige gevallen kan deze optie conflicteren met de sharing functie van iTunes.

Als dat het geval is kan in dit venster een compatibiliteit-modus worden ingeschakeld, om zo dit probleem te verhelpen.
Verder kunnen er nog andere instellingen omtrent het delen van muziek via een netwerk gedaan worden, zoals het instellen van een naam en een wachtwoord.

Zoeken
Onder het tabblad zoeken, kun je vooraf een filter instellen op de zoekresultaten. Zo kan je aangeven dat er alleen resultaten weergegeven worden met een bepaalde verbindingssnelheid of een minimaal aantal kwaliteitssterren.

Geavanceerd
Onder het blad geavanceerd staat onder andere de optie ‘Voorkeuren’. Zoals eerder gezegd is een P2P netwerk afhankelijk van de mensen die bestanden delen op het netwerk. In dit venster kan je instellen dat mensen die geen bestanden delen, niets van jou kunnen downloaden. Ook kun je instellen hoeveel downloads iemand ter beschikking moet hebben gesteld, voordat deze bij jou kan downloaden.

Hieronder is het tabblad ‘Firewall-configuratie’ te vinden. In dit scherm kun je een aantal zaken instellen voor je router. LimeWire kan de meeste routers zelf configureren middels het UPnP protocol. Het kan echter zijn dat jouw firewall deze optie niet ondersteunt.

Dan moet je de poort die bovenin het venster te lezen is handmatig instellen in je router. Kies dan eerst de optie ‘Handmatig instellen poort’ en laat het poortnummer ongewijzigd.
Stel vervolgens je router zo in dat de poort (standaard 8206) geforward wordt naar jouw computer.
Het instellen van de router is voor elk model weer anders. Meer daarover is te lezen op de site van Portforward.com

En als laatste is er nog het tabblad ‘Proxy’. Als jouw computer achter een proxyserver zit, dan kun je hier de benodigde gegevens invullen. De meeste thuisgebruikers zullen geen proxy hebben ingesteld en als je dat wel gedaan hebt, zul je de gegevens waarschijnlijk zonder problemen kunnen invullen.

Thema’s
Als laatste in deze tutorial nog iets over thema’s. Bij LimeWire is het mogelijk om het uiterlijk van het programma te wijzigen. Dit gaat via het menu ‘Inzien’ en vervolgens het submenu ‘Thema’s toepassen’. Kies vervolgens één van de thema’s en LimeWire zal van uiterlijk veranderen.