5min

Tags in dit artikel

,

Basis instellingen

Instellingen voor eerste gebruik
Als LimeWire voor de eerste keer opgestart wordt, zullen er een aantal vragen worden gesteld die hieronder aan bod komen.


Als eerste zal het programma vragen in welke taal het programma weergegeven moet worden. Alhoewel sommigen de voorkeur zullen geven aan de Engelse taal, gebruik ik voor deze tutorial de Nederlandse taal.

Daarna zal LimeWire een wizard starten, waarin een aantal instellingen moeten worden gedaan.
Als eerste moet daar worden aangegeven in welke map de gedownloade bestanden moeten worden opgeslagen. Het beste is om hiervoor een nieuwe map te kiezen, aangezien de map die je kiest ook gedeeld wordt met andere gebruikers.

In het volgende venster wordt gevraagd wat voor een internetverbinding je gebruikt, te weten modem, kabel/ADSL, T1 of T3 of sneller. Kies de optie die voor jou van toepassing is.
Hierna vraagt LimeWire of het programma bij het opstarten van Windows direct meegeladen moet worden. Ikzelf geef er de voorkeur aan om dit zo weinig mogelijk te doen, maar als je dat wel graag wilt kun je de optie selecteren.

In het één na laatste venster geeft LimeWire aan dat het programma volledige toegang moet hebben tot het internet en dat LimeWire vrijgegeven moet worden in een eventuele aanwezige Firewall. Als er op "volgende" geklikt wordt zal LimeWire proberen verbinding te maken met het internet en de meeste Firewalls geven dan een waarschuwing.
Geef in deze waarschuwing aan dat de firewall LimeWire niet mag blokkeren.

Als laatste vraagt LimeWire nog of het de computer mag doorzoeken op audio en videobestanden, wat we in dit geval niet doen.
De wizard is nu voltooid en LimeWire zal zichzelf opstarten.

Basis instellingen
Als LimeWire bij het opstarten vraagt of je de basic versie wil opwaarderen naar een PRO versie, kies dan de optie ‘later’.

Ga nu naar het instellingen scherm door in de bovenste balk op ‘extra’ te klikken en vervolgens op ‘opties’ in het submenu.
Onderstaand venster verschijnt nu in beeld.


Hieronder worden een aantal verschillende tabbladen besproken die te vinden zijn in het optiescherm. Sommige tabbladen zullen uitgebreider besproken worden dan de andere en sommige tabbladen komen pas in het hoofdstuk ‘geavanceerde instellingen’ aan bod.

Opslaan
In dit venster kan je aangeven in welke map je de bestanden wilt opslaan. Standaard staat hier de map die je tijdens de installatiewizard hebt opgegeven, maar naar keuze kan je deze map later nog wijzigen.
Ook kan je kiezen om voor elk soort bestand een andere map aan te geven.

Onderin is een soort van opruimfunctie terug te vinden. Hier kan je invullen na hoeveel dagen onvolledige bestanden verwijderd moeten worden. Mits je het belangrijk vindt om deze bestanden langer te bewaren kun je deze instelling gewoon op ‘7’ laten staan.

Delen
Het volgende tabblad is een belangrijke, want hier kun je aangeven welke mappen op je computer wilt delen met andere gebruikers.

Voordat je hier mee aan de slag gaat, raad ik je aan om de disclaimer in de inleiding van deze tutorial even goed door te nemen, in verband met de wetgeving in Nederland.


Het venster wijst eigenlijk verder wel op zich. In het bovenste deel kun je aangeven welke mappen je op je computer wilt delen. Daaronder kun je nog specifiek aangeven welke bestandsformaten wilt delen.
Het onderste selectievakje inschakelen heeft als gevolg dat je bestanden die je met LimeWire altijd deelt, ook als ze in een map staan die je niet als gedeeld hebt aangegeven.

Je kan dus uitgebreid aangeven wat je allemaal wilt delen, maar als je geen risico wilt lopen kun je het best de standaardmap in het bovenste venster verwijderen, de middelste regel leegmaken en het selectievakje uitschakelen. Het scherm ziet er dan ongeveer zoals hieronder uit:

Afsluiten
In dit venster kun je aangeven wat er moet gebeuren als je het programma sluit middels het bekende kruisje in de rechterbovenhoek.
De drie opties zijn vrij duidelijk en je kunt er één kiezen die jouw voorkeur heeft.
Bij de laatste optie blijft LimeWire toegankelijk als een icoon in de systeembalk, het balkje met iconen naast de windowsklok in de taakbalk.

Datzelfde doet het onderste vinkje in dit venster, maar door het aanvinken hiervan wordt er altijd een icoontje in de systeembalk weergegeven.

Chatten
LimeWire kent een ingebouwde functie waarmee gebruikers elkaar berichten kunnen sturen. Als je deze mogelijkheid niet wilt gebruiken, kun je het selectievakje onder dit tabblad uitschakelen.

Speler
LimeWire heeft een ingebouwde mp3 speler, maar sommige computergebruikers geven de voorkeur aan een eigen muziekspeler. Als je wilt dat de standaard muziekspeler gebruikt wordt in plaats van die van LimeWire, dan kun je hier het selectievakje uitschakelen.

Filters
Als basis instelling bekijken we het tabblad Filters, dat op zijn beurt weer onderverdeeld is in drie subbladen, namelijk ‘Junk’, ‘Trefwoord’ en ‘Hosts’.

Onder het tabblad Junk kun je de ingebouwde junkfilter van LimeWire configureren. Deze filter zorgt ervoor dat het grootste deel aan kapotte, foute of rommelbestanden buiten de zoekresultaten worden gehouden.
Standaard worden al deze bestanden onderaan de zoekresultaten geplaatst, maar desgewenst kan je er ook voor kiezen om de bestanden helemaal niet weer te geven. Ik zou er niet voor kiezen om de junkbestanden tussen de andere bestanden weer te geven (1e optie).

Je kan met de schuifbalk onderin nog aangeven hoe streng de filter moet optreden. Vind je dat teveel bestanden als junk weergegeven worden, dan kun je de filter wat lichter zetten, maar dit kan je natuurlijk ook vice versa doen.

Trefwoord
Bij het trefwoorden tabblad kun je aangeven welke woorden er niet voor mogen komen in de zoekresultaten. Je kan deze naar wens invullen, maar je kan ook gebruik maken van een aantal standaardinstellingen in LimeWire.


Selecteer hier alle opties die aanwezig zijn. Verreweg de meeste bestanden die weergegeven worden als je deze opties inschakelt zijn junkbestanden, dus als je het risico niet wilt lopen om dit soort bestanden onder je zoekresultaten te krijgen, is mijn advies om deze vakjes in te schakelen.

Daar moet wel bij opgemerkt worden dat al het pornografische materiaal nu ook uit de zoekresultaten gefilterd wordt. Mocht je toch op zoek zijn naar dit soort bestanden, dan moet je deze optie natuurlijk uitschakelen, maar onthoudt wel dat veel van deze bestanden dus junkbestanden kunnen zijn.