2min

Tags in dit artikel

Inleiding

µTorrent is een van de populairdere programma’s voor het downloaden van Torrent-bestanden. Net als vele andere manieren van downloaden, werkt Torrent ook volgens het peer-to-peer (P2P) principe.

Het downloaden van torrent-bestanden werkt volgens een twee-stappenplan. Allereerst download je een klein bestand met de .torrent-extensie van een website. Dit torrent-bestand bevat alle informatie die nodig is om de uiteindelijke inhoud te downloaden.

Als tweede stap laad je het torrent-bestand in een programma zoals µTorrent. Dit programma leest de downloadinformatie uit en gaat vervolgens verbinding maken met peers die de inhoud delen.

Een van de grootste voordelen van het downloaden via torrents, is dat je met één klein torrent-bestand van enkele kilobytes zeker weet dat alles compleet is. Mocht jouw download uit honderden bestanden en tientallen mappen bestaan, dan staat dit allemaal in het torrent-bestand vermeld.

Belangrijk is wel dat personen deze inhoud moeten delen. Als dit niet het geval is kan je namelijk niet downloaden. Gelukkig houden de torrent-websites bij hoeveel peers er zijn die het geheel delen, zodat je van tevoren een inschatting kan maken. En juist in dit delen zit een addertje onder het gras, lees daarom aandachtig de dikgedrukte tekst hieronder.

Het is in Nederland niet toegestaan om bestanden te delen wanneer je daar geen toestemming voor hebt van de rechthebbende. Het downloaden van muziekbestanden en films is toegestaan, mits het voor eigen gebruik is en je niks upload. Voor software (games vallen hier ook onder) is dit niet toegestaan.

Alhoewel in deze tutorial beschreven zal worden hoe je bestanden kunt delen, ben je zelf verantwoordelijk voor welke bestanden je deelt. Techzine kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade als gevolg van het delen van illegale bestanden.


Alhoewel programma’s als µTorrent dus afhankelijk zijn van de mensen die bestanden delen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regels, aangezien je zelf de verantwoordelijkheid hiervoor draagt.

Voor op- en aanmerkingen op deze tutorial kun je een article report indienen (het handje links boven dit artikel).