How To

Nu Microsoft de presentatie van Windows Phone 8.1 achter de rug heeft, kunnen veel gebruikers niet wachten tot de update eindelijk beschikbaar is voor hun Windows Phone 8-toestel. Helaas vraagt de softwaregigant flink wat geduld aan de gebruikers: de eerste updates worden pas deze zomer verwacht. Welke toestellen als eerste een update krijgen is nog onduidelijk, laat staan wanneer alle toestellen aan de beurt zijn geweest.

Gelukkig is er een alternatieve methode om nu al te updaten naar Windows Phone 8.1. Ontwikkelaars kunnen namelijk Windows Phone 8.1 al wel installeren aangezien zij apps voor de nieuwe versie van Windows Phone moeten kunnen ontwikkelen en testen. Als je dus geregistreerd bent als ontwikkelaar bij Microsoft kan je gewoon je Windows Phone-toestel updaten. Zo’n registratie kost normaliter geld, maar het kan ook gratis ontdekte wij.

Voordat we overgaan op de uitleg hoe je je toestel moet upgraden naar Windows Phone 8.1 eerst even een waarschuwing. Deze methode is namelijk geheel op eigen risico, wij raden ook aan om eerst een back-up van je toestel te maken. Wij hebben onze toestellen zonder problemen weten te updaten, maar of het altijd zo vlekkeloos gaat kunnen we niet garanderen. Je kunt na installatie ook niet terug naar Windows Phone 8.

Wat je als eerste moet doen is naar de website van Microsoft App Studio gaan. Vervolgens moet je daar inloggen met je Microsoft Account en vervolgens een nieuw project maken. Als je een nieuw project hebt gemaakt, dan sla je dit op en kan je het browservenster weer afsluiten, er hoeft namelijk alleen maar een project in ontwikkeling te zijn, om gemarkeerd te worden als ontwikkelaar.

Nu je dit hebt gedaan moet je op je Windows Phone-toestel de Windows Store openen en zoeken naar de volgende applicatie: Preview for Developers App. Installeer deze applicatie en start deze vervolgens op.

Ga nu verder tot je moet inloggen met je Microsoft Account, log vervolgens in met de account die je ook hebt gebruikt bij de Microsoft App Studio. Als je bent ingelogd vink dan de optie "Enable Preview for Developers" aan.

Vervolgens moet je naar de Instellingen-app op het Windows Phone-toestel gaan en kiezen voor telefoonupdates om te controleren op updates. Als het goed is wordt er nu een update gevonden welke kan worden gedownload en geïnstalleerd. Zorg ervoor dat je toestel is verbonden met je thuisnetwerk en hang het toestel voor de zekerheid aan de oplader zodat tijdens het updaten niet ineens je batterij leeg is.

De eerste update die je kan downloaden is slechts een voorbereiding op de installatie van Windows Phone 8.1. Zodra je deze update hebt geïnstalleerd en het toestel opnieuw is opgestart, dien je opnieuw naar de Instellingen-app te gaan. Daar selecteer je de optie telefoonupdates en ga je zoeken naar updates. Je zal dan een veel grotere update vinden, welke ook wat langer duurt om te installeren.

Afhankelijk van de leeftijd van je toestel moet je in sommige gevallen eerst twee kleinere updates installeren voordat de grote Windows Phone 8.1 update kan worden geïnstalleerd.

Alles bij elkaar duurt dit proces ongeveer 30 minuten, maar dan beschik je wel over Windows Phone 8.1. Als er in de toekomst toestelupdates komen voor je toestel dan zal je die nog steeds ontvangen. In ons geval bleven alle Nokia-specifieke functies en instellingen ook gewoon staan, ze werkten ook naar behoren.