2min

Tags in dit artikel

, ,

Hoe zelf Apache Virtual Hosts instellen

In deze tutorial gaan we je leren hoe je Virutal Hosts in Apache kunt instellen, anders vertaald meerdere domeinnamen binnen jou computer aanmaken. Normaal gesproken als je Apache hebt draaien dan kom je bij je bestanden door http://localhost in te typen. Dit kun je dus veranderen naar bijvoorbeeld http://tweakzone of naar http://jandebakker. Voor mensen met een eigen site is dit natuurlijk erg leuk.

Als eerste moet je het bestand hosts op je computer zien te vinden, het verschilt een beetje per besturingssysteem waar het zich bevindt. Je kunt er ook even naar zoeken, het is “hosts” zonder bestandsextensie. In Windows 95/98 bevindt het zich standaard in c:\windows\ voor Windows XP is het c:\windows\system32\drivers\ect\.

Als je het gevonden hebt zul je zien dat je het iet zomaar kunt openen, het zal een programma gaan zoeken om het te openen, dit hoeft niet want je kunt het gewoon met notepad.exe openen. Als je het bestand opent zul je de volgende tekst onderaan tegenkomen:

PHP Code

1
 127.0.0.1       localhost

Dit is de standaard naam die bij je standaard IP hoort, hier kun je dus zelf net zoveel namen en IP’s aan toevoegen als jij maar wilt. We nemen als voorbeeld het domein http://tweakzone als localhost. Hiervoor zet je het volgende in het hosts bestand.

PHP Code

1
2
 127.0.0.1       localhost 
127.0.0.1       tweakzone

Na dat je dit hebt gedaan moet je het bestand opslaan, en dan ben je klaar met het windows gedeelte van deze tutorial. Nu moet je het bestand httpd.conf zien te vinden om daar ook nog het een en ander in te veranderen. Dit bestand vind je altijd in de /conf/ directory van waar je apache hebt geinstalleerd. Dit is standaard c:\apache\conf\.

Als je httpd.conf eenmaal gevonden hebt moet je het net zoals hosts openen in notepad.exe, of een dergelijk programma. Ga naar de onderste regel van het bestand en zet de volgende tekst er onder:

PHP Code

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
 NameVirtualHost * 
 
<VirtualHost *> 
ServerName localhost 
DocumentRoot c:/apache/htdocs/ 
</VirtualHost> 
 
<VirtualHost *> 
ServerName tweakzone 
DocumentRoot c:/apache/htdocs/tweakzone/ 
</VirtualHost>

Letop: DocumentRoot kan niet goed staan ingesteld hier, kijk dus na waar jou bestanden zich bevinden, hier boven staande standaard instellingen.

Herstart apache dan, en je zult zien dat http://localhost/tweakzone/ nu ook te bereiken is via http://tweakzone. Dat staat toch een stukje leuker, en het is makkelijke te onthouden.